Nagyvilág

Elstartolt a kampány: „Európa elhagyása ugrás a sötétbe”

Megkezdődött a brit referendum előtti kampány az unióban maradásért.

Hétfőn megkezdődött az úgynevezett „in”-kampány az Egyesült Királyságban – a pro-európaiakat összefogó tömörülés élén Stuart Rose, a Marks & Spencer volt főnöke áll.

Stuart Rose Fotó: Europress/AFP/Ben Stansall
Stuart Rose
Fotó: Europress/AFP/Ben Stansall

Nyitóbeszédét, amely sokak szerint nem sikerült túl erősre, Kelet-London egyik trendi, és talán legmultikulturálisabb részén, a Brick Lane-en mondta el – a divatos Truman Brewery egyik épületében.

Lord Rose elsősorban az unióból való esetleges kilépés gazdasági hátrányait hangsúlyozta:

Európa elhagyása ugrás a sötétbe, és nem hiszem, hogy ezt érdemes lenne megkockáztatni

A ma indult kampány szlogenje „Nagy-Britannia erősebb Európában” – tagjai között pedig üzletemberek, vállalkozók, művészek és diákok is vannak, a politikusok egyelőre távolmaradtak.

A konzervatív üzletember ma arról beszélt, hogy a világ legnagyobb gazdasági közösségétől való elfordulás veszélyeztetné a munkahelyeket és megtorpedózná London globális pénzügyi befolyását.

Folytatjuk vezető szerepünket Európa élén vagy inkább megkockáztatjuk, hogy csökkentjük a befolyásunkat a világ színpadán hátat fordítva Európának? – tette fel a kérdést Lord Rose.

Mint azt már többször megírtuk, David Cameron brit miniszterelnök újratárgyalná az Egyesült Királyság unióban betöltött szerepét, mielőtt 2017 vége előtt népszavazást tartanak arról, hogy a szigetország maradjon-e a közösség tagja vagy sem.

Ez az ígéret a bevándorlással együtt meghatározó témája volt a májusi brit választási kampánynak, amelyben a konzervatív pártnak sikerült parlamenti többséget szereznie, és újra kormányt alakítania.

Lord Rose ma egy generáció legjelentősebb döntésének nevezte az uniós tagságról szóló döntést.

Részei maradunk-e a legnagyobb szabad kereskedelmi piacnak a bolygón vagy elhagyjuk, munkahelyeket kockáztatva és bizonytalanságot szülve a gazdaságunkban?

A gazdasági vonal egyébként nemcsak az in-kampányban erős. Az out-ért, vagyis a kilépésért harcolók között is vannak multimilliomos üzletemberek – írja a Reuters.

A „Vote Leave”-kampányt múlt héten indította el vezető vállalkozók és brit politikusok egy csoportja, miközben egy másik szerveződés, a Leave.EU az erősen bevándorlás-ellenes UKIP párt és Nigel Farage támogatását élvezi.

Mindkét oldal, a támogatók és az ellenzők is, arra törekszik, hogy mindkét nagy pártból (a Toryk és a Munkáspárt) vonjanak be politikusokat, és üzletembereket, üzletasszonyokat.

Az unióban maradás ellenzőinek egyik fő érve, hogy Nagy-Britannia jobban teljesítene az EU-n kívül. Szerintük az egy stagnáló közösség, ami visszafogja a brit gazdaságot, miközben krízisről krízisre tántorog.

Miközben azt a ma indult kampány vezetője is elismeri, hogy az unió reformra szorul, Rose szerint ez csak a közösség tagjaként lehetséges, ezért támogatja Cameron erőfeszítéseit a szigetország szerepének újratárgyalásában.

Én nem vagyok feltétel nélküli rajongója az Európai Uniónak – mondta. “Európának reformra van szüksége.”

De hangsúlyozta:

A brit családok erősebbek és jobban járnak Európa tagjaként.

David Cameron a tárgyalásai során egyebek mellett arra kér majd garanciákat, hogy az Egyesült Királyság kimaradhasson az úgynevezett „ever-closer” unióból, és arra, hogy az euró ne legyen a közösség hivatalos valutája, a font védelmében.

Korábban a bevándorlás és a brit segélyezési rendszer átalakítása is jelentős témája volt az uniós vitának – ezzel kapcsolatban a brit miniszterelnök már több bejelentést is tett, amiről a 24.hu is beszámolt. A részletekről azonban továbbra is keveset tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik