Nagyvilág

„Szomorú és az emberiesség megtagadása”, amit Magyarország tesz menekültügyben

Világhírű kortárs művészek plédekkel a kezükben masíroztak át Londonon, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a hazájukat elhagyó, sokszor hetekig vándorló menekültekkel. Egyikük a magyar kormány munkájáról is véleményt mondott.

Ai Weiwei kínai kortárs művész, aktivista, és Anish Kapoor brit-indiai szobrász hétmérföldes sétára indult ma délelőtt az angol fővárosban. A Királyi Művészeti Akadémiától startoltak, és a Piccadily Circus, Westminster, valamint a Temze-part érintésével egészen Kelet-Londonig gyalogoltak – sokszor kisebb fennakadást okozva a közlekedésben is. A szokatlan menetet a százas nagyságrendben összegyűlt újságírókon, operatőrökön és fotósokon kívül civilek is kísérték – bárki csatlakozhatott az úton, aki fontosnak tartja a menekültek helyzetére felhívni a figyelmet. A két művész pokrócokat terített a vállára, ezzel szimbolizálva a hazájukat elhagyni kényszerülő menekültek nehéz helyzetét.

Ez egy békés séta, nem egy demonstráció

– hangsúlyozta Kapoor. Weiwei pedig azt mondta, hogy művészként fel kell lépniük az ilyen helyzetekben, és hogy a következő hónapokban más városokban is masíroznak majd.

A kínai művésznek egyébként szombaton nyílik kiállítása a londoni Királyi Művészeti Akadémián, az első, amin személyesen tud jelen lenni, miután júliusban a kínai hatóságok négy év után visszaadták útlevelét. 2011-ben Weiweit 81 napra börtönbe zárták a kínai kormánnyal szembeni kritikus fellépése miatt. A mostani kiállítás előtt a brit hatóságok először megtagadták tőle a hathónapos vízumot, mondván, hogy az igényléskor nem tüntette fel bűnügyi előéletét. Weiwei azonban ezt azzal hárította el, hogy Kínában bármiféle hivatalos gyanú nélkül töltött hónapokat rács mögött.

Kapoor is nehéz időszakot tudhat maga mögött – Franciaországban ugyanis egyik szobrát, a Versaillesi palotában látható „Dirty Corner”-t kétszer is megrongálták és antiszemita feliratokkal csúfították el az elmúlt három hónapban.

A brit-indiai művészt menetközben kérdeztük arról, hogy mit gondol a magyar kormány menekültekkel szembeni fellépéséről. A videóból kiderül:

Weiweinek és Kapoornak egyébként nem ez az első közös összefogása. Korábban Kapoor elkészítette a Gangnam for Freedom című videóklippet, ami a nemzetközi sikerű koreai popsláger, a Gangnam Style paródiája. A brit-indiai szobrász mindezzel a szólásszabadság mellett foglalt állást, és kínai művészbarátját támogatta, akinek korábbi Gangnam-paródiáját a kínai hatóságok szinte azonnal blokkolták.

Olvasói sztorik