angliai-magyarok
Károly herceg (Array)

Károly herceg visszaállítja a régi Erdélyt

24.hu
24.hu

2015. 06. 02. 15:23

Alapítványt hozott létre az Erdély-rajongó brit trónörökös azért, hogy a régi szakmák elterjednek ismét. Nemrég zsűrizett egy kaszálóversenyt is.

A romániai Walesi Herceg Alapítvány megalapítását jelentette be kedden az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Károly herceg, brit trónörökös – közölte a Digi 24 hírtelevízió.

Az alapítvány az örökségvédelem, a mezőgazdaság és a fenntartható fejlődés területén kíván oktatni. Székhelye a Brassó megyei Szászfehéregyházán (Viscri) lesz, azon a birtokon, amit a herceg Nagy-Britanniában bejegyzett alapítványa vásárolt meg korábban. Az alapítvány felújítja és továbbképző központtá alakítja a szász falusi birtokot. A kialakítandó konferenciaterme 70 fő befogadására lesz alkalmas. Az alapítványt a herceg által kinevezett kuratórium irányítja, aminek Kálnoky Tibor gróf az egyik tagja.

 

Az alapítvány közleménye szerint a herceg azt vállalta, hogy támogatja Romániát egyes, jószerével elfeledett falusi mesterségek újbóli felfedezésében. Ez az első lépés, amit továbbiak követnek a falusi közösségek igényei szerint. A Digi 24-nek adott nyilatkozatában Károly megerősítette, hogy ez az első alapítványa, amit a brit nemzetközösségen kívül létesít. Ennek oka, hogy szereti Romániát, és erdélyi felmenőkkel is rendelkezik.

A brit trónörökös vasárnap érkezett Romániába. Miután Bukarestben Klaus Iohannis államfőnél tett látogatást, a székelyföldi zalánpataki (Valea Zalanului) birtokára utazott. A Háromszék napilap szerint a herceg hétfőn egy kaszálóverseny zsűrijében is szerepet vállalt. A versenyt a zalánpataki székely kaszások nyerték, akiknek meglepetésre sikerült megelőzniük a hegyi kaszáláshoz szokott gyimesbükki csángó kaszásokat.

Károly herceg visszajáró vendégnek számít Romániában. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amit szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni. A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

vissza a címlapra

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.