Nagyvilág

Magyar fotós északi fényes képei járták be a brit médiát

Tomka Mihály (Tomka Mihály)
Tomka Mihály (Tomka Mihály)

Gyári munkásból lett magyar fotós fényképei jelentek meg több brit hírportálon, sőt, még a BBC-n is! Tomka Mihály négy éve költözött Angliába, a fotózással pedig tavaly kezdett komolyabban foglalkozni.

A 35 éves magyar természetfotós és családja Sárospatakról vándorolt ki – most a közép-angliai Malvernben élnek. Az otthonukhoz közeli dombokon a közelmúltban a férfi olyan felvételeket készített, amiket a brit közszolgálati televízió, angliai hírügynökségek és több helyi hírportál is megjelentetett.

Ezt a képet a BBC is bemutatta Fotós: Tomka Mihály

Mihály a fotókat nagyjából két hete, március 17-én este készítette – amikor egy pár nappal korábbi napkitörés után Európa-szerte látható volt az úgynevezett sarki fény.

„Az aurora borealis látványa elsősorban az északi országokban élők kiváltsága, mivel a napszél töltött részecskéi a mágneses pólusok környékén könnyebben hatolnak a légkörbe. Ezen a napon a Malvern város melletti Black Hillt választottam az éjszakai fotózás színhelyéül, mert a város környékén ez a legkevésbé fényszennyezett terület. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy láthattam, illetve le is fényképezhettem a jelenséget, ami az 52. szélességi fokról igen nagy ritkaságnak számít” – meséli a magyar természetfotós.

Aurora borealis az 52.szélességi fokról   Fotós: Tomka Mihály

Mihály és felesége négy éve költözött Angliába. Párja otthon ápolónő volt, a férfi pedig korábban üzletkötőként dolgozott. Amikor elvesztette állását, úgy döntöttek, külföldön próbálnak szerencsét.

Mihály Angliában gyári munkásként kezdte, és bár gyermekkora óta érdekelte a fotózás, komolyabban csak tavaly kezdett foglalkozni vele. Elvégzett egy tanfolyamot, és most januárban saját vállalkozását is elindította Malvernben. Éjszakai fotózásra specializálódott, fényképeit pedig vászonra nyomtatva árulja.

Északi fény az angliai Malvern közelében Fotós: Tomka Mihály

„Saját magamat is megleptem ezzel, hogy ilyen gyorsan ennyi helyen használták a képeimet…Az emberek általában nem látják a fotók mögött a hosszú tervezési folyamatot. Az a legjobb érzés, hogy azt tudom csinálni, amit imádok. Szerencsésnek mondhatom magam.”

Mihály egyébként éppen egy tanítványával volt kinn a szerencsés napon, nem is számított arra, hogy ilyen látványban lesz részük.

Tomka Mihály természetfotós

Jelenleg már egy újabb projekten dolgozik – egy képsorozaton, amely az időjárás szélsőségeit mutatja be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik