Nagyvilág

Magyar családot tett hajléktalanná egy honfitársunk Angliában

Anglia albérlet (Anglia albérlet)
Anglia albérlet (Anglia albérlet)

Egy Facebookos üzenetből tudták meg, hogy utcára kerültek, és hogy a holmijukat már el is vitték az albérletből. A magyar családnak akadt egy jótevője, akinek a segítségével nem csak új szállást találtak, de a szintén magyar főbérlőt fel is jelentették. Az ugyanis illegálisan adta ki nekik a szobát a számára kirendelt önkormányzati lakásban.

Erikáék egyik napról a másikra váltak hajléktalanná. Az angliai Crawley-ban béreltek szobát egy magyar asszonytól, de amikor február közepén hazalátogattak Magyarországra, döbbenten olvasták a Facebookon kapott üzenetet.

„A főbérlő egyszerűen közölte, hogy nem mehetünk oda vissza lakni, és hogy a cuccainkat már el is vitték a lakásból. Elküldte a címet, hogy hol vehetjük át őket. Derült égből villámcsapásként ért minket a dolog, hiszen a bérleti díjunk a hó végéig rendezve volt, ráadásul nem is nagyon tudtuk, most hirtelen mihez kezdjünk.”

Erika akkor már 27 hetes terhes volt – kilencéves kisfiával és párjával bérelte a szobát, havonta 500 fontért. Plusz havi száz fontot fizetett a főbérlőnek azért, mert a gyermekét minden reggel elvitte az iskolába és haza is hozta onnan.

„Augusztus óta laktunk ott. Kezdetben a főbérlő nagyon rendes volt velünk – segített a bankszámlanyitásban, és a kisfiamnak iskolát találni. Aztán szépen-lassan kezdett megromlani a viszonyunk, szerintem azért, mert a főbérlőm párja, hát hogy is mondjam, kicsit figyelmesebb volt velem a kelleténél, és valószínűleg a féltékenység is szerepet játszhatott ebben a döntésben.”

A magyar asszonynak, akitől a szobát bérelték szintén van egy kisfia, és Erika elmondása szerint anno egyedülálló anyukaként sikerült önkormányzati lakáshoz jutnia. Csakhogy ilyen ingatlanban tilos szobát bérbe adni, az önkormányzat írásos beleegyezése nélkül.

„Kezdetben fogalmunk sem volt, hogy ez önkormányzati lakás. Csak az volt fura, hogy nem jelentkezhettünk be oda, és hogy nem nyithattunk ajtót senkinek. Végül egy közös ismerősünk véletlenül szólta el magát nem sokkal azelőtt, hogy minket utcára tettek.”

Erika végül egy FB-csoportban posztolva kért segítséget, még otthonról, mert nem tudta, mitévők legyenek, amikor visszatérnek Angliába.

„Nem tudtunk tovább Magyarországon maradni, hiszen a páromnak a szabadság után vissza kellett mennie dolgozni, a kisfiam pedig nem maradhatott ki az iskolából.”

Ekkor lépett közbe jótevőjük, Kovács Ildikó.

„Amikor megláttam Erika posztját, elkezdett bennem felmenni a pumpa! Először is, a magyar főbérlő 600 fontot kért havonta egy honfitársától, abban a council lakásban, amiért ő maga valószínűleg jóval kevesebbet fizetett az önkormányzatnak.”

Fotó: Pál Anna Viktória

De Ildikót más is felháborította.

„A düh dolgozott bennem, hiszen az is szörnyű lenne, ha ezt egy egyedülálló pasi csinálná meg egy háromfős családdal, amely egy szobában nyomorog. De ha ez a főbérlő egy anyuka, egy nő, akinek szintén van gyermeke, és aki képes hátba rúgni egy másik családot egy FB üzenetben…hát milyen eljárás ez?!”

Mivel Ildikó korábban évekig az egyik londoni önkormányzattal dolgozott szoros együttműködésben, azt mondja, volt némi tapasztalata hasonló ügyekben. Ezért még mielőtt Erikáék visszatértek, felhívta a Crawley önkormányzatot, és bejelentette a történteket.

„Időközben kiderült, hogy ez a bizonyos főbérlő nemcsak illegálisan adta ki a szobát, hanem a vele élő párját sem jelentette be az önkormányzatnál” – meséli Ildikó. „Ezért valószínűleg szintén előveszik majd, hiszen a lakás bérleti díját számára egyedülálló anyukaként állapították meg.”

Erikának visszatérésük másnapján szintén be kellett mennie az önkormányzathoz, ahol egy napon keresztül vették fel a vallomását.

„Elmondtam mindent töviről-hegyire. Azt is, hogy a bérleti díjat nem a főbérlő, hanem partnere számlájára kellett utalnunk – most már világos, hogy azért, le ne bukjanak.”

Mivel ő is és párja is dolgozik, illetve kisfia Nagy-Britanniában jár iskolába és Erika gyermeket is vár, az önkormányzat próbál megoldást találni az ügyükre.

„Egyelőre egy átmeneti szálláson helyeztek el minket, itt várjuk a vizsgálat eredményét.”

Közben a FB csoportban, ahol Erika korábban segítségkérését posztolta, összefogás indult, és a családnak bútorokat és egyéb háztartási eszközöket is felajánlottak már. Ebben is Ildikó volt segítségére, aki azt mondja, állampolgári kötelességének érezte, hogy fellépjen a család érdekében és a csalás ellen.

„Én ugyanúgy megtenném ezt egy indiai vagy egy angol ellen is. A jövőben is fel fogok jelenteni minden csirkefogót, ha tudomásomra jut hasonló.”

A Hír24 Angliai Magyarok oldala próbálta felvenni a kapcsolatot az érintett magyar főbérlővel, de a Facebookon keresztül nem sikerült elérnünk.

Megkerestük a Crawley önkormányzatot is, ahol nem erősítették meg az eljárás tényét, mondván, folyamatban lévő ügyekben egyébként sem adhatnának felvilágosítást. De egyik szóvivőjük elmondta, hogy jelenleg 18 lakhatással kapcsolatos ügyben nyomoznak, és az önkormányzat prioritásként kezeli a visszaélések felszámolását.

„Az önkormányzati lakások iránti igény nagy; több mint kétezer család van a várólistánkon. Éppen ezért intézményünk csalási csoportja alaposan megvizsgálja az összes pályázatot, hogy valóban azok kaphassák meg az ingatlanokat, akiknek leginkább szükségük van rá” – írja a szóvivő válaszában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik