Nagyvilág

Nyomtalanul eltűnt – a 26 éves lányt lassan egy éve keresi családja

Bókon Violettát tavaly májusban látták utoljára. A fertőrákosi lány vizsgázni indult Budapestre, de végül nem jelent meg – a nyomozás adataiból kiderült, hogy egy Londonba tartó gépre szállhatott fel. Családja azóta sem tudja, hogy önszántából döntött így vagy kicsalták – a rendőrség, valamint magyar és brit magándetektívek is próbálták felkutatni.

Május 15-e a Bókon család történetébe mélyen bevésődött dátum – csaknem egy éve ezen a napon tűnt el az akkor 25 éves Violetta.

„Én találkoztam vele utoljára” – meséli a lány édesapja, Bókon Sándor, akivel Violetta együtt lakott Fertőrákoson. „Egy szó nélkül ment el, csak egy cetlire írta fel, hogy elindult vizsgázni Budapestre.”

Violettát édesapja látta utoljára
Violettát édesapja látta utoljára

Sándor éppen betegeskedő édesanyjánál volt, tőle jött haza az üres lakásba, ahol már csak Violetta üzenete várta.

„A nagymamának azóta sem mondtuk el, hogy Violetta eltűnt, mert azonnal belehalt volna a bánatba. Ő tanította meg az unokákat írni, olvasni, önzetlenül szerette őket.”

A nagymama sajnálatos módon pár nappal e cikk megjelenése előtt elhunyt. Ő soha nem tudta meg, hogy a család már lassan egy éve nem tudja, hol lehet a lány.

Violetta csecsemőgondozást tanult a budapesti Pannon Kincstár Tanoda Gimnáziumban, és már csak egy vizsgája, illetve a szakmai gyakorlat befejezése lett volna hátra. Azonban ezeken már nem jelent meg.

„Violetta egyik csoporttársa üzent nekem Facebookon tavaly május 15-én este, hogy tudom-e, vajon a lányom miért nem ment reggel vizsgázni, hiszen előtte minden órán ott volt. Azonnal hívtam a telefonját, de már ki volt kapcsolva” – emlékszik vissza édesanyja.

Itt meg egyutt van Violetta öccse és édesanyja
 Violetta nagyon anyás gyerek volt – meséli édesanyja. A képen a lány öccse, András is szerepel.

Pupp Andrea Mária akkor már két éve Németországban élt és dolgozott, csak így tudták fizetni Violetta diákhitelét és testvére, András jövőbeni mesterképzését.

„Nagyon nehéz erről beszélni… Violetta nagyon anyás gyerek volt, napi kapcsolatban voltunk, még így is, hogy én külföldön dolgozom. Nem járt társaságba, általában még egy koncertre sem ment el, inkább a zongoraestek érdekelték. Ráadásul szemműtétre készült – 12 dioptriás szemüveget hordott, elvékonyított lencsével, és tudta, hogy én júliusban megyek haza az operáció miatt. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy az én lányom magától döntött úgy, hogy egyik napról a másikra megszakít velünk minden kapcsolatot.”

Violetta eltűnését pár nappal később édesapja jelentette a soproni rendőrségen, édesanyja pedig egy budapesti magánnyomozóhoz fordult.

Violetta szemműtét előtt állt
Violetta szemműtét előtt állt

Az eljárás során kiderült, Violetta május 15-én délelőtt az iskola helyett a budapesti reptérre indult a fővárosi hostelből, ahol a vizsga előtti éjszakát töltötte – a reptéren pedig becsekkolt és felszállt a Wizzair londoni járatára.

A hivatalos nyomozással egyidőben Violetta egyetemista öccse, András is magánakcióba kezdett, hogy minél többet derítsen ki nővére hollétéről.

Először ellenőrizte a lány Facebook-profilját, de semmi gyanúsat nem talált. Aztán édesapjával közösen el kezdték feltérképezni az otthoni laptopon, hogy Violetta milyen oldalakra keresett rá az eltűnését megelőző hetekben, és érdekes dologra bukkantak.

„Találtam egy ívet a böngészési előzményekben” – mondja András. „Violetta kezdetben olyan dolgokra keresett rá, hogy jól fizető állások Angliában, majd később, április eleje felé már babysittermunkákat nézegetett a szigetországban. Vagyis tervezhette, hogy az Egyesült Királyságba megy.”

Violetta korábban többször is említette a családjának, hogy külföldön szeretne dolgozni, mert a hazai kereseti lehetőségeket nem találta megfelelőnek, de először mindenképpen be akarta fejezni a képzést.

Violetta nem viselkedett szokatlanul eltűnése előtt
Violetta nem viselkedett szokatlanul eltűnése előtt

Édesapja szerint nem volt semmilyen szokatlan előjele a lány eltűnésének.

„Nem lehetett látni rajta feszültséget vagy ilyesmit – minden héten felment az iskolába Budapestre, és mindig azt mondta, nagyon jól érezte magát, és tanulni is lelkiismeretesen tanult.”

Violetta eltűnése után pár héttel testvére, András bejutott a lány e-mail fiókjába, hogy kiderítse, vajon használja-e azt. Eszerint nővére május 15-én kora este Londonból próbált meg bejelentkezni, sikertelenül, ami alátámasztotta azokat a feltételezéseket, hogy a lány Nagy-Britanniában lehet.

„Én időről időre azóta is ellenőrzöm ezt az e-mail fiókot, és jelenleg 1700 olvasatlan üzenetnél tartunk. Vagyis Violetta ezután már nem jelentkezett be.”

Ahogy azóta a telefonja is ki van kapcsolva, és semmilyen életjelet nem adott magáról.

Mi történhetett?

A rendőrség körözési eljárást indított, amelyben három hónapig gyűjthetnek információt, és ha bűncselekményre utaló jelet nem találnak, meg kell szüntetniük azt.

A Hír24 Angliai Magyarok oldalának megkeresésére hivatalosan ennyit válaszoltak:

„A Soproni Rendőrkapitányság, Bűnügyi Osztálya a lány eltűnése ügyében a körözési eljárást, az eljárási határidő lejártával 2014. augusztus 19-én lezárta, melyről az értesítést az édesapa részére megküldte. A hölgy személykörözése a körözési rendszerben, SIS jelzés feltűntetésével 90 évig érvényes.”

Szerettünk volna részleteket megtudni a rendőrség által megtett intézkedésekről, de ahogy fogalmaztak „törvényi felhatalmazás hiányában” több információval nem szolgálhatnak.

Nem hivatalosan azonban annyit sikerült kiderítenünk, hogy a begyűjtött adatokból a rendőrség arra a következtetésre jutott, Violetta önszántából ment el – ahogy forrásunk fogalmazott, „elmenekült”, mert állítólag családi viták voltak a háttérben.

A család azonban ebbe nem hajlandó belenyugodni. Elismerik, hogy voltak konfliktusok, ráadásul a szülők válófélben voltak Violetta eltűnésekor, de szerintük a lány ezt elfogadta, és egyébként sem tűnne el csak úgy, egy szó nélkül.

„Annyira készült a vizsgákra, Bagdy Emőke könyvei még mindig ott fekszenek az asztalán” – mondja édesanyja. „Mivel az összes bizonyítványa hiányzik otthonról, arra gondolok, hogy valaki kicsalhatta valamilyen munkára…”

Testvére, András elismeri, hogy nem volt minden zökkenőmentes akkoriban, de nem tudja elhinni, hogy nővére ezért mindent, a tanulmányait is feláldozta volna.

„Miért hagyott volna itt csapot-papot úgy, hogy a képzését sem fejezte be, akkor, amikor már csak egy lépés volt hátra? Az, hogy tervezte, hogy elmegy, nagyon jól látszik, de hogy ilyen sokáig nem veszi fel velünk a kapcsolatot, azt nem tudom elképzelni róla. Valami történt.”

A család szerint a nyomozóhatóság nem végzett alapos munkát.

„A rendőrség munkája egy nagy trutyi, és a hozzáállásuk a dolgokhoz is elég érdekes” – folytatja András. „A kezdetektől nem voltak előítélet-mentesek, szerintük Violetta el akart menni, és mivel nagykorú, új életet kezdeni.”

Violetta édesapja most is állítja, arról sem kapott tájékoztatást, hogy az eljárást lezárták.

„Többször bementünk a rendőrségre, és a vége fele már majdhogynem kinéztek bennünket, sőt, volt, hogy vissza sem hívtak. Nem merném állítani, hogy nem dolgoztak, de azt igen, hogy nem használtak ki minden lehetőséget.”

Baráth Görgy magánnyomozó

Hasonló következtetésre jutott a család által megbízott magánnyomozó is. Baráth György szerint a rendőrség késve vagy csak az ő nyomására tett meg bizonyos lépéseket az ügyben.

„Amolyan tessék-lássék módon nyomoztak, a mai napig nem tiszta, hogy milyen intézkedéseket tettek meg a mi kezdeményezésünkre, és milyeneket maguktól. Én az eltűnés után szinte azonnal megkerestem azt a budapesti hostelt, ahol Violetta a vizsgája előtti napon megszállt, de az adatvédelmi törvények szigorúsága miatt itt szinte semmilyen információt nem adtak ki nekünk. Azt azonban sikerült kideríteni, hogy Violettát a szálláson egy koedukált szobában helyezték el 3 külföldi férfivel együtt. Ekkor kezdtük el forszírozni a rendőrségnél, hogy minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a szálláshellyel, amit ők ezek után meg is tettek, de a beszerzett adatokat nem adták át, így ezen a vonalon nem tudtunk tovább haladni.”

Rendőrségi forrásunk azonban állítja, nagy erőkkel kezdték meg a lány keresését, és ellenőriztek minden szóba jöhető forrást. Így jutottak arra a következtetésre, hogy az ügyben nem történt bűncselekmény.

Violetta jelenleg egy olyan körözési listán szerepel, amelyet az Európai Unió minden országában látnak, így ha esetleg őt bárhol igazoltatják a kontinensen, elérhetőségeit a hatóságoknak regisztrálniuk kell. Ám rendőrségi forrásunk szerint egyelőre ilyen visszajelzés egyetlen európai szervtől sem érkezett.

A lánynak egyébként hivatalosan nem volt útlevele, így csak személyigazolvánnyal tudott utazni, ami azt jelenti, hogy valahol az unió területén kell lennie.

Mivel az adatok szerint Londont vehette célba, ahol a rendőrségi nyomozás szerint bankkártyáját is próbálta használni az eltűnése utáni napokban, Baráth György egy ottani partnerirodát is bevont a nyomozásba.

A brit magándetektív ellenőrizte a Violetta internetes kereséseiben felmerülő esetleges angliai szálláshelyet, a hozzá köthető londoni ismerősöket és több hivatalos adatbázist is, de nem bukkant a lány nyomára.

Ez azt is jelenti, hogy a fiatal nő nem regisztrálta magát semmilyen hivatalos brit címen, saját nevén és adataival biztosan nem nyitott bankszámlát, valamint nem igényelt hitelt a szigetországban.

„Eszerint (Violetta) vagy megváltoztatta a nevét, hamis adatokat használ vagy eltűnt/baljós dolog történt vele” – írja Baráth Györgynek küldött jelentésében londoni kollégája.

A brit magánnyomozó a rendelkezésre álló anyagi keretből idáig jutott, igaz, szerinte további több ezer fontért kormányzati kapcsolatokat is tudna mozgósítani vagy éppen médiakampányt indítani Violetta felkutatására az Egyesült Királyságban.

„A másik lehetőség, hogy a család nyomást gyakorol a magyarországi rendőrségre, valahogyan érdekeltté teszi őket Violetta felkutatásában, és abban, hogy felvegyék a kapcsolatot a brit hatóságokkal, vagy esetleg az Egyesült Királyságba utazva személyesen jelentik lányuk eltűnését az itteni rendőrségen” – tanácsolja jelentése végén a brit detektív. „Nem szeretném ezt mondani, de lehet, hogy (Violetta) már halott és formálisan nem azonosították, különösen, ha megváltoztatta a nevét vagy új személyazonosságot vett fel és a rendőrség nem tudta azonosítani a holttestét.”

Mit mondanak a londoni szervezetek?

Mivel a magyar rendőrségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Violetta szerepel egy uniós körözési listán, kíváncsiak voltunk, hogy a brit hatóságoknak van-e bármilyen információjuk az ügyben.

Megkerestük a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség eltűnt személyekre specializálódott irodáját (National Crime Agency – UK Missing Persons Bureau), ahol a Hír24 londoni szerkesztőjének kérdéseire a sajtóosztály szűkszavú választ küldött:

“Az irodának semmilyen adata nincsen Violettáról, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban senki nem jelentette az eltűnését. De azt látjuk, hogy az Europol körözési listáján szerepel, és a kollégáink az Ön megkeresése után konkrét tudomást is szereztek a hölgy eltűnéséről. Így ha bármilyen új információt találnak, értesíteni fogják Önt. Addig is, ha bármi továbbit tud meg az ügyben, kérem, ossza meg velünk.”

Felvettük a kapcsolatot a londoni Metropolitan Police-szal is (ismertebb nevén Scotland Yard), de itt sem sokat tudtunk meg. Átfuttatva Violetta nevét az adatbázisukon nem tudnak ilyen nevű eltűnt személyről, de különben sem adhatnának információt olyan ügyben, amelyben egy másik ország rendőrsége kezdte meg a nyomozást.

Arra a kérdésre, hogy mi az eljárás, ha egy felnőtt eltűnt személlyel kapcsolatban bejelentés érkezik hozzájuk, a londoni sajtós hölgy telefonon azt közölte, hogy ilyen esetekben az ügy előadója kiértékeli a beszerzett információkat, és ha nem talál bűncselekményre vagy arra utaló jelet, hogy a keresett személy veszélyben lenne, az eljárást lezárják. Nagykorú személyeknek szabad mozgási joguk van – tette hozzá.

Arról nincsenek adataik, hány kelet-európai tűnik el Londonban, miután megérkeznek az Egyesült Királyságba.

Beszéltünk még a londoni magyar nagykövetséggel, ahol Pataki Eszter sajtótanácsostól megtudtuk, a konzulátusra nem érkezett semmilyen megkeresés Violettával kapcsolatban. De a konzulátus központi személyi- és lakcímadat nyilvántartás hiányában egyébként sem tud Nagy-Britanniában eltűnt személyeket felkutatni.

„Abban az esetben szoktunk csak a brit hatóságoktól értesítést kapni, ha egy magyar állampolgár elhunyt, őrizetbe vették, vagy súlyos betegségben szenved és a rokonait közvetlenül nem tudták elérni. Eltűnt személy esetében a családnak a rendőrségen kell bejelentést tennie, mert a rendőrségnek van lehetősége arra, hogy országos vagy éppen nemzetközi keresést indítson az adott személyre” – írja a tanácsos válaszában.

Vagyis úgy tűnik, a 26 éves lány aktív keresése egyelőre hivatalosan lezárult. Szülei és testvére azonban nem adják fel.

Édesanyja továbbra is meg van győződve arról, hogy lányát kicsalták valahova.

„A rendőrség szerint ez teória. De én tudom, hogy Violetta nem ment volna úgy el, hogy nem jelentkezik, és úgy sem, hogy nem vesz visszafelé jegyet. A bizonytalanba nem ment volna csak úgy ki.”

Különösen aggasztó, hogy Violettának stresszes időszakokban ájulásos rohamai voltak. Májusban lesz egy éve, hogy elment, édesapja azóta is minden londoni magyarokról szóló rossz hírt reszketve olvas végig.

„Az ember nyomon követi, hogy sorra buknak le azok a bizonyos csoportok, akik kicsábítják a fiatal lányokat, és nem kell mondani, hogy ez mivel végződik. Nem akarom kimondani azt, amire gondolok. Nem találok jó szót erre, de még magamat is be akarom csapni, megnyugtatni, mert az ember idegileg teljesen felőrlődik…Hogy mi a legrosszabb rémálmom? Nem merem kimondani, Isten ments!”

Andris is próbál pozitívan gondolkodni, és bízni abban, hogy testvére egy napon épen és egészségesen előkerül.

„Másként nem bírtam volna ki ezt az időszakot, beleőrültem volna. Én innen is, most is csak azt üzenem, ha Violetta olvassa ezeket a sorokat, kérem, hogy bármilyen életjelet adjon, hogy megnyugodjunk!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik