Nagyvilág

Londoni nagykövet: nem kell félniük a magyaroknak

Szabadhegy Pétert (Szabadhegy Pétert)
Szabadhegy Pétert (Szabadhegy Pétert)

A magyar bevándorlóknak nem kell atrocitásoktól tartaniuk az Egyesült Királyságban a brit politika erősödő bevándorlásellenessége miatt – nyilatkozta a londoni nagykövet a Hír24 Angliai Magyarok oldalának.

Szabadhegy Pétert egyik múlt heti cikkünkkel kapcsolatban kerestük meg, amely szerint egyre több magyar igényel brit állampolgárságot.

Korábban lengyel kollégája a The Daily Telegraph internetes oldalának azt mondta, a lengyeleknél is hasonló ugrás figyelhető meg, és ezt Witold Sobków a brit politika erősödő bevándorlásellenességével hozta összefüggésbe.

Szerinte a brit állampolgárságot választó lengyelek közül többen attól tartanak, hogy a helyi szélsőjobboldali párt, a UKIP növekvő népszerűsége következtében elveszíthetik tartózkodási jogukat a szigetországban.

Szabadhegy Pétertől azon kérdésünkre, hogy lát-e hasonló összefüggést magyar viszonylatban, ezt a választ kaptuk:

„Nem tudom, hogy van-e összefüggés, de tudomásom szerint minimum öt év itt tartózkodás és folyamatos adófizetés, illetve a megélhetés igazolása szükséges ahhoz, hogy valaki kérelmezhesse a brit állampolgárságot, és lehet, hogy csak egyre többen teljesítik ezt a feltételt.”

2013-ban 810 magyar vált brit állampolgárrá, ami jelentős növekedés a 2009-es 79-hez képest.

Korábbi cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy David Cameron éppen 2013 elején jelentette be, hogy idei újraválasztása esetén egyik fő célja Nagy-Britannia uniós tagságának újratárgyalása lesz, különös tekintettel a bevándorlók helyzetére. A brit miniszterelnök akkor egy 2017-es népszavazást is kilátásba helyezett az ország EU-s tagságáról.

Azóta pedig már konkrét tervekről is beszélt a bevándorlók angliai munkavállalását és a segélyek igénybevételét illetően.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A londoni magyar nagykövet szerint viszont a bejelentett szigorítások megvalósítása csak a többi EU-tagállam, és az európai intézmények véleményének figyelembe vételével, azaz közösen, EU-s keretekben lesz lehetséges.

„Az Európai Unió egyik legfontosabb alapelve a szabad mozgás joga, és ennek módosítását a magyar kormány nem támogatja. Fontos megjegyezni azonban, hogy a szabad mozgás jogával visszaélő személyekkel szembeni fellépésre a hatályos uniós jogi keretek között is van lehetőség. Annak eldöntése ugyanakkor a tagállamok hatáskörébe tartozik, hogy az adott ország milyen ellátásokat, juttatásokat ad az uniós állampolgároknak, bár az egyenlő bánásmód követelményét bizonyos feltételek mellett alkalmazni kell. Egy EU-rendelet kifejezetten előírja, hogy a hazai munkavállalókkal azonos szociális és adókedvezményeket kell, hogy élvezzenek a bevándorlók.”

Szabadhegy Péter hozzátette, hogy a szociális segélyekkel való visszaélés kezelését a magyar kormány is fontosnak tartja, és abban készségesen együttműködik a brit kormánnyal.

Végül a brit szélsőjobboldali párt esetleges térnyerésével kapcsolatban a nagykövet azt mondta, az Angliában élő magyaroknak nincs mitől félniük.

„A UKIP nincs kormányon. Azok a magyarok, akik tanulni, dolgozni jönnek az Egyesült Királyságba, adót fizetnek és részt vesznek a helyi közösségek életében, szerintem a jövőben is megtehetik ezt anélkül, hogy atrocitásoktól kellene tartaniuk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik