Nagyvilág

Palacsinta-napi versenyfutás Londonban

Palacsinta-nap-gyontato-kedden(75e1b424-3515-4eb3-b0ac-3ac8649f90a0)(960x640).jpg (angliai magyarok, palacsinta)
Palacsinta-nap-gyontato-kedden(75e1b424-3515-4eb3-b0ac-3ac8649f90a0)(960x640).jpg (angliai magyarok, palacsinta)

Húshagyókedden, vagy ahogy az angolok nevezik, gyóntató kedden Nagy-Britannia szerte palacsintával ünnepeltek a britek. A hagyományoknak megfelelően több helyen versenyfutást is tartottak tegnap, ahol a résztvevőknek egy palacsintasütővel kellett egyensúlyozniuk a célig.

A Hír24 stábja a kelet-londoni Spitalfields Market-on járt, hogy megnézze, hogyan zajlik egy ilyen parádé.

A versenyt ezen a helyszínen 1993 óta minden évben megrendezik. Négytagú csapatok jelentkezhetnek, amelyekké általában a környéken dolgozó üzletek alkalmazottai vagy az itt lakók állnak össze.

Ezek egyben jótékonysági futások is – idén a London’s Air Ambulance nevű szervezetet támogatták a résztvevők.

Ahogy a britek nevezik, a Shrove Tuesday-t, vagyis a böjt kezdete előtti gyóntató keddet Anglia-szerte palacsintasütéssel és evéssel ünneplik a britek, az utolsó nagy lakomaként az önmegtartóztató időszak kezdete előtt.

A legenda szerint a palacsintás versenyfutások hagyománya 1445-re nyúlik vissza, amikor egy brit nő még mindig sütötte a palacsintát otthon, amikor hallotta, hogy a templom harangjai megszólalnak. Ahelyett, hogy elkésett volna, inkább fogta a palacsintasütőt és a benne lévő palacsintát, és azzal szaladt a templomba.

Az egyik leghíresebb palacsintás futást egyébként egy Olney nevű településen tartják már több száz éve. A versenyzők csak 18 évnél idősebb nők lehetnek, szoknyát, kötényt és valamilyen fejfedőt kell viselniük, és a startvonalnál, valamint a célnál is a levegőben kell megforgatniuk a palacsintát, hogy bizonyítsák, nem hagyták el útközben.

Olvasói sztorik