Nagyvilág

A kannabisz súlyos pszichózishoz vezethet?

skunk cannabis (skunk cannabis, drog, fű, marihuana, )
skunk cannabis (skunk cannabis, drog, fű, marihuana, )

Egy hamarosan megjelenő tanulmány szerint hatvanezer brit szenved valamilyen mentális betegségben a szuper erős drogok miatt. A kutatók a kannabisz egy magas potenciájú fajtáját, a skunkot vizsgálták.

Négyből egy új pszichózisos, például skizofréniás állapot kialakulása vezethető vissza a kannabisz egyik extra-erős változatának fogyasztására – írja mai számában a The Daily Telegraph egy hat éve folyó brit kutatás eredményeire hivatkozva.

Eszerint körülbelül hatvanezer brit él hallucinációkat és paranoiás időszakokat is magában foglaló pszichés állapotban a skunk rendszeres fogyasztása miatt. A tanulmányban azt is állítják, hogy több mint 300 ezer ember, akik valaha fogyasztották a drogot, találkozhat hasonló problémával élete során.

A King’s College London Pszichiátriai, Pszichológiai és Ideggyógyászati Intézetének legújabb kutatási eredményeit a héten publikálják a Lancet Psychiatry nevű szaklapban. A szakemberek majdnem 800 felnőttet vizsgáltak Dél-London egyik körzetében, akiknek a felét életében először kezelték valamilyen pszichózissal az elmúlt években.

Az érintett városrészben a skizofrénia előfordulása a hatvanas évek közepe óta megduplázódott, amit általában a drogfogyasztással hoznak összefüggésbe.

A kannabisz használata az Egyesült Királyságban körülbelül 40 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben, de a drog potenciája jelentősen nőtt ez idő alatt. A fő pszichoaktív összetevő, az úgynevezett THC aránya a szóban forgó skunk esetében 15 százalék, miközben a hagyományos úgynevezett hash kannabiszban csak 4 százalék.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fű erőssége és a fogyasztás rendszeressége kritikus kockázati tényezők a mentális egészség tekintetében.

Fotó: Thinkstock

„Ha kevesebb, mint heti egyszer használt valaki skunk-erősségű kannabiszt, a kockázat valamilyen pszichotikus betegség kialakulására majdnem kétszer akkora volt, mint azoknál, akik soha nem próbálták azt. A hétvégi fogyasztóknál az esély megháromszorozódott, a napi használóknál pedig ötször magasabb a kockázat, mint a nem fogyasztóknál,” – írják a tanulmányban.

Azt is megállapították, hogy a vizsgált betegek esetében a skunk volt a legerősebb befolyásoló tényező a pszichotikus problémék kialakulásában, és hogy a körzetben tapasztalt új esetek 24 százalékát hozták összefüggésbe ezzel a droggal. Továbbá azoknál, akik 15 éves koruk előtt kezdtek szívni, a kockázat magasabb a mentális betegségek kialakulására, mint másoknál.

A kutatás eredményei újra fellobbanthatják a kannabisz besorolásáról szóló vitákat – egyesek szerint a tanulmány teljesen aláássa a legalizálás melletti érveket. Mások, akik eddig a teljes liberalizálás mellett voltak, most azzal érvelnek, hogy csak az erősebb változatok, mint a skunk essenek más elbírálás alá.

A kutatók viszont elsősorban a magas potenciájú kannabisz kockázataira és a köz, elsősorban a fiatalok nevelésének fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet annak érdekében, hogy minél többen tisztában legyenek a drogfogyasztás veszélyeivel és lehetséges következményeivel, főleg, hogy azok egyre szélesebb körben hozzáférhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik