Nagyvilág

Börtön egy magyar anyának álházasságért

házasság (házasság)
házasság (házasság)

Börtönbüntetésre ítéltek egy egyedülálló magyar anyukát Nagy-Britanniában, mert egy pakisztáni férfihez akart hozzámenni pénzért. A „vőlegény” a házasságkötés szervezése közben a „menyasszonya” nevét is elfelejtette.

A 33 éves Sz. Beátát és a 28 éves Zubair Khant még októberben tartóztatták le egy Hull nevű brit kisváros polgármesteri hivatalában, percekkel a házasságkötésük előtt, amelyre 15 vendéget is hívtak.

A pár egy baklövéssel bukott le – a ceremónia szervezése közben a pakisztáni vőlegény az anyakönyvvezető előtt hívta fel az őket segítő nagybátyját, mert elfelejtette a magyar menyasszony nevét.

A hivatalnok már ekkor gyanút fogott, később pedig ez csak erősödött – hangzott el a tegnapi bírósági tárgyaláson. A következő megbeszélésen ugyanis, ahol már a pár mindkét tagja jelen volt, egymásra sem néztek, nem is kommunikáltak – kiderült, hogy korábban csak laptopon értekeztek.

Az anyakönyvvezető végül értesítette a rendőrséget, akik a párt a házasságkötés előtt a városházán tartóztatták le.

A hulli bíróság tegnap hozott ítéletet ügyükben – a magyar nő 17, a pakisztáni férfi pedig 20 hónapot kapott. Segítőjüknek, a nagybácsinak is ugyanennyi időre, 20 hónapra kell börtönbe vonulnia.

A bíróságon egyébként mindannyian beismerték, hogy megsértették a brit bevándorlási törvényeket.

Zubair Khan tanulóként volt Nagy-Britanniában, de mivel diákvízuma hamarosan lejárt volna, úgy döntött, az álházassággal próbál meg a szigetországban maradni.

Ez a fajta bűncselekmény gyakori az Egyesült Királyságban – sok bevándorló próbálkozik pénzért uniós menyasszonyt találni, hogy ne kelljen elhagynia az országot.

James Brokenshire, brit bevándorlási miniszter úgy nyilatkozott, hogy tavaly több mint 2400 esetben akadályozták meg a nyomozók az álházasságok létrejöttét, ami majdnem duplája az egy évvel korábbi adatnak.

Hozzátette: a bevándorlási törvény tavalyi szigorítása után a hatóságok hatékonyabban tudnak fellépni az ilyen bűncselekmények ellen.

Sz. Beáta a Daily Mail híradása szerint munkanélküliként egyedül neveli kisfiát, és állítólag egy közös barát segítségével találtak egymásra a vőlegénnyel. Kétezer fontot ajánlottak neki, hogy Angliába jöjjön menyasszonynak, amit a lap szerint a nő „hatalmas összegnek” tekintett.

A két elítélt férfi egyébként Kelet-Londonban élt, de azért választották Hullt a házasságkötés helyszínéül, mert a nagybácsinak itt volt mobiltelefonos bódéja a helyi bevásárlóközpontban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik