Nagyvilág

Totális káosz a brit sürgősségi ellátásban

brit sürgősségi ellátás (brit sürgősségi ellátás)
brit sürgősségi ellátás (brit sürgősségi ellátás)

Több mint húszezer sürgősségi beteg várt négy óránál is többet az ellátásra a brit kórházakban az elmúlt hetekben. Legalább 14 intézmény jelentett teltházat - műtéteket és járóbeteg-időpontokat töröltek. A politikai pártok is harcba szálltak az egészségügy kritikus helyzete miatt.

Az évtized legsúlyosabb kríziseként emlegetik a brit sürgősségi ellátásban karácsony óta kialakult helyzetet a szakmai szervezetek, a lapok és a politikusok.

A legfrissebb brit egészségügyi statisztikák szerint rekordszámú páciensnek kellett a folyosókon vagy az épületen kívül, a mentőben hosszú órákig várakoznia, mire ellátták őket.

A karácsony körüli két hétben 21 ezren töltöttek négy és 12 óra közötti időt a sürgősségi osztályokon, majdnem négyszer annyian, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az elmúlt három hónapban csaknem 90 ezer betegre várt hasonló sors, amely az elmúlt tíz évet tekintve a legmagasabb szám.

A croydoni kórház sürgősségi osztályán hétfőn megjelenő betegek közül többen azt mondták, a hely olyan volt, mint egy „zsúfolt szórakozóhely” – írta a The Daily Telegraph. Több páciens hányt a váróteremben, mások pedig attól rettegtek, hogy valamilyen fertőzést szednek össze.

A Scarborough-i kórház rákos betegek operációit törölte, igaz, mostanra már visszavonták a teltházas állapotról szóló jelzésüket.

A swindoni Great Western kórházban sátrat állítottak fel az udvaron, hogy ki tudják szolgálni az igényeket.

Több helyen pedig tűzoltó- és rendőrautókkal pótolták a túlterheltség miatt hiányzó mentőket.

Dr. Cliff Mann, a Sürgősségi Gyógyászati Kollégium elnöke arra figyelmeztetett, hogy a helyzet tovább romolhat, hiszen általában a január és március közötti időszak a legnehezebb.

Jeremy Hunt egészségügyi miniszter eközben arra utalt, hogy bár a brit egészségügyi rendszeren „hatalmas” a nyomás, tízből kilenc beteget négy órán belül elláttak, ami „jobb, mint bármelyik más országban”.

David Cameron brit miniszterelnök és az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband tegnap a parlamentben csaptak össze a kialakult helyzet miatt.

Fotó: Europress/Ben Gurr

A konzervatív vezető beismerte, hogy az NHS (brit egészségügyi rendszer) komoly nyomás alatt van, de azt visszautasította, hogy a katasztrófa szélén állna.

A szokásos heti miniszterelnöki kérdések során a baloldali politikus azzal vádolta meg Cameront, hogy a „betegeket teszi felelőssé” a sürgősségi krízis miatt, miközben „tagadja” a brit egészségügy súlyos helyzetét.

A miniszterelnök szerint viszont Miliband használja „fegyverként” az NHS-t egy „gusztustalan” kísérletben arra, hogy politikai tőkét kovácsoljon a helyzetből.

Közben a The Daily Telegraph ma arról írt, hogy David Cameron szerint a konzervatívok készen állnak arra, hogy további 8 milliárd fontot adjanak az NHS működtetésére, habár arról egyelőre nincsenek hírek, hogy mikor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik