Nagyvilág

„Katasztrófa, hogy jó néhány Angliában élő nem beszéli a nyelvet”

Boris Johnson (Boris Johnson)
Boris Johnson (Boris Johnson)

A londoni főpolgármestert megdöbbentették azok a riportok, amelyek szerint az egészségügyi dolgozók egy jelentős része nem beszél angolul – írja a Guardian baloldali brit napilap.

 

Boris Johnson Nagy-Britannia „multi-kulti balkánosodását” teszi felelőssé a helyzetért. Szerinte az, hogy az általános iskolásokat a szüleik nyelvén oktatják vezetett ahhoz a katasztrofális szituációhoz, hogy sok brit állampolgár nem beszél angolul.

A főpolgármester, aki az LBC rádió betelefonálós műsorában szerepelt, még a szélsőjobbos Nigel Farage álláspontjával is némileg szimpatizált, miszerint a közszolgálatban dolgozóknak igenis meg kellene mutatniuk, hogy tudnak angolul.

Boris Johnson arról is beszélt, hogy a főpolgármesteri hivatal többé nem fordítja le a hivatalos dokumentumokat huszadrangú nyelvekre.

Hozzátette, hogy megdöbbent azokon a riportokon, amelyek azt mutatták, hogy jó pár egészségügyi dolgozó nem tudja magát megértetni angolul.

Fotó: Europress/ Roslan Rahman

„Mindenkinek, aki Londonba jön, mindenkinek, aki a mi gazdaságunkban dolgozik, tudnia kellene angolul…Ha valaki Tower Hamletsbe látogat (London egyik legmultikultibb kerülete – a szerk.), még mindig találhat olyanokat, akik bár több generáció óta élnek itt, továbbra sem beszélik a nyelvet.”

Boris Johnson hozzátette, biztos abban, hogy a brit egészségügy (NHS) menedzsmentje lépéseket tesz majd a probléma megoldására. A politikus egy latin közmondásra is utalt, miszerint ha Rómába mész, viselkedj úgy, mint a rómaiak.

„Szerintem egy olyan kultúrának kellene működnie ebben az országban, hogy ha valaki idejön, akkor azt teszi, amit a többiek: megtanul angolul és beszél angolul. Nem büntetésként értem. De ez egy elfecsérelt lehetőség ezeknek a családoknak” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik