Nagyvilág

A szoptató nők vonuljanak a sarokba?

szoptató nő (szoptató nő)
szoptató nő (szoptató nő)

A hétvégén szoptató kismamák demonstráltak az egyik londoni luxusszálloda előtt, ahol korábban egy etető anyukának el kellett takarnia magát és babáját az éttermi vendégek kényelme érdekében. Tovább szította a kedélyeket, hogy a brit szélsőjobboldali párt vezető politikusa az eset után úgy nyilatkozott, a szoptató nőknek el kellene vonulniuk a sarokba.

Többtucatnyian gyűltek össze szombaton a londoni Claridge’s hotel főbejárata előtt – az anyukák az ellen tiltakoztak, hogy az ötcsillagos szálloda éttermében egy szoptató nőt a pincér arra kért, a többi vendég kényelme érdekében takarja le kisbabája fejét egy kendővel.

   Előtte… Forrás: Lou Burns/Twitter

Utána… Forrás: Lou Burns/Twitter

A 35 éves Louise Burns az eset után úgy nyilatkozott, hogy sokkolták és megdöbbentették a vele történtek. Szerinte nagyon diszkréten etette kisbabáját és közben semmi nem látszott intim testrészéből.

A Free to Feed nevű brit civilszervezet az incidens miatt demonstrációt hirdetett az érintett luxushotel elé, ahol az összegyűlt anyukák nyilvánosan szoptatták meg babáikat.

 Az ötcsillagos hotel előtt szoptatták kisbabáikat
Fotó: Europress/AFP/Niklas Halle’n

A nyilvános etetés elfogadásáért kampányoló szervezetet szintén egy kismama, Emily Slough alapította azután, hogy valaki egy Facebookra kitett fotó miatt, amelyen kisbabáját szoptatta, csavargónak nevezte.

A luxushotelben történtek a politikai elitet is megszólalásra késztették. A bevándorlóellenes retorikájáról ismert brit nacionalista párt vezetője, Nigel Farage egy rádióműsorban úgy nyilatkozott, hogy bár neki nincsen baja a szoptatással, az üzletek kérhetik arra a kismamákat, hogy „esetlegesen vonuljanak el egy sarokba” etetni. Szerinte néhány vendég kínosan érezheti magát egy szoptató nő látványától.

David Cameron brit miniszterelnök viszont inkább az angol egészségügyi rendszer (NHS) hivatalos nézetét osztja, miszerint a szoptatás természetes dolog, és egyetlen nő sem érezheti magát kényelmetlenül amiatt, mert nyilvános helyen szoptat.

Nagy-Britanniában az éttermeknek és egyéb vállalkozásoknak 2010 óta tilos hátrányosan megkülönböztetniük a szoptató nőket. A Claridge’s az incidens után úgy nyilatkozott, hogy ők lehetővé teszik a szoptatást, de arra kérik a kismamákat, hogy legyenek diszkrétek más vendégekkel szemben.

Az eset után egyébként többen lenge öltözetű hírességek fotóit posztolták, akik korábban szintén a hotel vendégei voltak, ám az ő intim testrészeik úgy tűnik, a személyzetet kevésbé zavarták.

Ola Jordan a Claridge’s-ben
Fotó: Europress/Getty Images/Mark Robert Milan


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik