Nagyvilág

„Mindenkinek megvan a maga története: ne bíráljunk senkit, mert nem beszél angolul”

Papp Izabella tanított már Angliába települt roma nyalókaárust, ötvenes éveiben járó eladósodott házaspárt, elfoglalt informatikust és Londonba készülő kamaszlányt is. A szintén kinn élő angoltanárt arról kérdeztük, mi a fontosabb, ha költözünk – a present perfect vagy a Hi! How are you?

Amikor a Helló London-os Papp Izabellának felvetettem, hogy vajon miért veszi a nyakába a világot sok magyar angoltudás nélkül, kapásból arra figyelmeztetett, ne ítéljünk meg senkit az alapján, hogy beszéli-e a nyelvet vagy sem.

„Nekem vannak tanítványaim, akik nullával jöttek ki. Mindenkinek megvan a maga története, ne bíráljunk senkit!”

A Hello London-os órák Skype-on zajlanak

Aztán elmesélte egy középkorú magyar házaspár történetét, akiknek a házát otthon elvitte a bank, ezért 55-58 éves fejjel nekivágtak Angliának.

„Ők még oroszt tanultak az iskolában. Szerencsére a néni korábban ápolónőként dolgozott, így itt is gyorsan el tudott helyezkedni. A bácsi is értett mindenféléhez, sokat barkácsolt a ház körül, így hamarosan ő is talált munkát. De rettentő nehéz volt nekik nyelvtudás nélkül. Viszont ha már így hozta a sors, szerettek volna beilleszkedni a helyi közösségbe, megismerni az itteni kultúrát, ezért kerestek meg engem.”

Izabella Skype-on ad angolórákat. Nem nyelvtant tanít, hanem beszélni, és részt venni a közösség életében.

„Tény, hogy nyelv nélkül egy idegen országban boldogulni sokkal nehezebb. Szobát bérelni, megérteni egy munkaszerződést, bankszámlát nyitni, elmenni National Insurance Number interjúra angol nélkül lehetetlen. Én ezekre a praktikus dolgokra, és a gyakran előforduló kérdésekre fókuszálok az óráimon.”

Izabella egyik hobbija az utazás – itt éppen Nepálban járt

Izabella kisebb megszakításokkal nyolc éve él Angliában. Két éve foglalkozik kizárólag tanítással, előtte dolgozott mindenfélét – például a londoni Great Ormond utcai gyermekkórházban volt árurendelő, de bristoli hotelek foglalásait is intézte már. Volt egy szálloda, ahol a takarítók 70 százaléka magyar volt, és többen közülük nem beszéltek angolul, ezért a menedzsment őt kérte meg, hogy tanítsa őket.

A nyelv már kamaszkorától kezdve nagyon fontos szerepet játszott az életében. Balatonfüreden járt bentlakásos gimnáziumba, ahol angolul és németül is tanult, és az alsóbb évfolyamokból többeket korrepetált is.

13 évesen két évvel idősebbnek adta ki magát, és német turistáknak segített a Balaton-parton szállást találni – azt mondja, ekkor jött rá, hogy aki nyelveket beszél, az bármit elérhet.

Aztán később, a húszas éveiben szintén a nyelvtudását kamatoztatta, amikor hajón kezdett dolgozni boros pincérként.

Londonban 2003-ban járt először, és első pillantásra beleszeretett a városba. Mostanra már csak a tanítással foglalkozik, a legidősebb tanítványa 65 és az eddigi legfiatalabb 13 éves volt.

„Ez a kislány éppen nyolcadikba járt otthon, amikor a szülei úgy döntöttek, kiköltöznek Angliába. Augusztustól decemberig kellett oktatnom, és az eddigi legsikeresebb tanítványomnak mondhatom. A tanév közepén, januárban kezdett egy angliai iskolában, és egy hónap alatt gyakorlatilag teljesen beilleszkedett. Annyira, hogy onnantól ő segített a szüleinek boldogulni.”

A Hello London órái mindössze 30 percesek, Izabella szerint, ez heti két-három alkalommal mindenkinek belefér, ha fejlődni szeretne.

„Az egyik tanítványom informatikusként dolgozik, nagyon keményen, hosszú túlórákkal. Előfordult, hogy kora reggel telefonált, most lenne egy szabad fél órája, így vele ad-hoc módon angoloztunk.”

Az egyik legérdekesebb diákja mégis egy roma srác volt, aki pár éve a 11 hónapos kislányával és a feleségével költözött ki Angliába. Egy kisvárosban telepedtek le, ahol a férfi a helyi salátagyárban akart munkát vállalni. Mivel szinte egy szót sem beszélt angolul, elment az üzemhez, leült a kapu elé és várt.

Három nap után állítólag megszólította a portás, hogy miért ácsorog ott, mire ő rávágta: work! A portás csak annyit mondott, most nincs munka, de egy naptáron elmutogatta, hogy a jövő héten jöjjön vissza, akkor lesz felvétel.

A férfi így is tett, visszament, és csodák csodájára átment az írásbeli teszten, ami egy nagyon egyszerű, ábrás feladatsor volt. A szóbelin pedig csak annyit kérdeztek tőle, hogy a munka során milyen esetekben kell kezet mosnia. Dirty! – jött a válasz tőle. Izabellának később azt mesélte, hogy a Dirty Dancingből tanulta ezt a kifejezést. Felvették.

Nyelvtanárhoz csak ezek után fordult, mert idegesítette, hogy a kollégáival nem ért szót, és később egyébként is vállalkozni szeretett volna.

„Pár órát vett csak tőlem, egy nagyon jó eszű fiú volt, és pár hónappal később el is kezdte a vállalkozását ezzel a minimális szókinccsel. Magyar édességeket, kakasos nyalókát és hasonlókat árult.

Izabellának most négy hónapos a kislánya

Iza egyébként jelenleg szülési szabadságon van – kislánya, Adele négy hónapos. Nagy álma, hogy egyszer angolt taníthasson Nepálban – Ázsia ugyanis nagy szerelem számára. Párjával többször is megjárták a Himaláját, szeretik az ottani nyugalmat és megélni az időtlenséget.

Párjával a Himaláján

„Az ott élők azt mondják, a nyugatiaknak órájuk van, az ázsiaiaknak meg idejük. A londoni nyüzsgés után ezt fantasztikus újra meg újra megélni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik