Nagyvilág

Bújj el egy szekrényben, barikádozd el az ajtót, halkítsd le a mobilod!

London repülőtér (London repülőtér)
London repülőtér (London repülőtér)

A brit biztonsági szolgálatok részletes útmutatót készítettek a londoni irodistáknak egy párizsihoz hasonló terrortámadás esetére. Ebben részletezik, hogyan vagy hogyan ne viselkedjenek, ha valaki fegyverrel rontana az épületbe. Közben szigorították az ellenőrzéseket a határokon.

A The Daily Telegraph mai számában ír arról, hogy a brit biztonsági szolgálatok jó ideje tartanak egy párizsihoz hasonló terrortámadástól az ország valamelyik irodaházában, ezért figyelmeztették a munkaadókat, hogyan viselkedjenek, ha esetleg ilyen történik.

Az úgynevezett Nemzeti Terrorellenes Biztonsági Iroda adta ki az útmutatót még novemberben, amelyben nyomatékosítják ugyan, hogy a fegyveres támadások továbbra is „ritkák”, de kiemelik, hogy „fontos tervet készíteni” az ilyen esetekre.

Az útmutatóban azt tanácsolják az alkalmazottaknak, hogy ha valaki „hirtelen tüzet nyit” rájuk, „először húzódjanak fedezékbe, majd hagyják el a helyiséget, amint lehet és amint biztonságos”.

A személyzet és más bennrekedtek ne ácsorogjanak a lehetséges menekülési pontoknál, és ha valamiért mégsem tudják elhagyni a szobát, „vegyék fontolóra, hogy elzárják magukat egy szobába vagy egy szekrénybe. Barikádozzák el az ajtót, és ne tartózkodjanak annak közelében!” – figyelmeztetnek a dokumentumban. Ezután az összes lehetséges hangforrást ki kell iktatni, például a mobilokat lehalkítani.

Fotó: Thinkstock

Az útmutatóban a munkaadókat és az épületek üzemeltetőit arra bíztatják, tervezzék meg, hogyan reagálnának egy esetleges fegyveres támadásra. A vezetőknek eszerint gondolniuk kell arra, hogyan akadályozzák a fegyveresek mozgását az épületek fontos részeinek biztonságosabbá tételével.

Arról is írnak, hogy egy ilyen esetben előfordulhat, hogy a rendőrség nem tud különbséget tenni terroristák és ártatlanok között. „Lehet, hogy (a rendőrök) fegyvert fognak Önökre. Kövessék az instrukcióikat és tartsák mindig úgy a kezüket, hogy azt látni lehessen. Kerüljék az üvöltést, kiabálást vagy bármilyen rendőrök felé tett hirtelen mozdulatot!”

A biztonságiak szerint az úgynevezett „fegyveres incidens tervet” az irodaházaknak be kellene építeniük a veszélyhelyzeti tervezésbe, és évente tesztelniük.

A biztonsági szolgálatok egyébként az esetleges fegyveres vagy késes támadásoktól tartanak leginkább, hiszen azok könnyen tervezhetők és majdnem lehetetlen őket megakadályozni.

Közben tegnap a párizsi támadás után a brit titkosszolgálatok, az MI5 és az MI6 vezetői tájékoztatták David Cameron miniszterelnököt a támadás részleteiről és arról, hogy az események hogyan érintik az Egyesült Királyság biztonságát. Az ország fenyegetettségi szintjén nem változtattak, hiszen az már augusztus óta úgynevezett „severe”, vagyis komoly besorolású volt. Viszont a kikötőkben és a határátkelőkön megnövelték a biztonsági intézkedéseket. Több autót és kamiont állítanak meg, és jóval több biztonsági embert vezényeltek a Párizs és London között közlekedő Eurostar párizsi termináljához a Gare du Nord nevű állomáson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik