Nagyvilág

Összeolvadt a nyaka és a mellkasa – brutális fegyverré vált a sav

Kampányt indított a brit Express.co.uk a savtámadások visszaszorítására Nagy-Britanniában – azért gyűjtenek aláírásokat, hogy a kormány szabályozza és kösse valamilyen engedélyhez a savvásárlást.

Nem véletlen az időzítés. Az utóbbi hónapokban az Egyesült Királyságban mintha egyre többször lehetne hallani arról, hogy savval öntöttek le valakit bosszúból.

Carla Whitlock egyik szemére valószínűleg megvakult a savtámadás után Forrás: Solent News&Photo Agency/Mailonline
Carla Whitlock egyik szemére valószínűleg megvakult a savtámadás után Forrás: Solent News&Photo Agency/Mailonline

A 37 éves Carla Whitlockot Anglia déli részén, Southamptonban támadták meg szeptemberben egy bár előtt. A hatgyermekes anyuka az egyik szemére valószínűleg megvakult, az orvosok szerint nem sok esélye van annak, hogy az operációk ellenére valaha is visszanyeri a látását.

A támadással egy testvérpárt gyanúsít a rendőrség, akiket több nap bujkálás után sikerült elfognia a rendőrségnek.

Wayne Ingold számos operáción esett át a támadás után Forrás: bbc.co.uk
Wayne Ingold számos operáción esett át a támadás után Forrás: bbc.co.uk

Összekeverte valakivel

Októberben pedig több ítélet is született korábbi savtámadásos ügyekben. Az 57 éves Wayne Ingoldra tavaly augusztusban két tinédzser öntött savat Essexben – összetévesztették valakivel, eredetileg nem is őt akarták megtámadni.

Hasonló okok miatt járt szerencsétlenül Andreas Christopheros vállalkozó is. Támadója, akit pár hete életfogytiglani börtönre ítéltek, szintén összekeverte egy másik férfivel.

Az elkövető állítólag egy családtagját ért szexuális zaklatásért akart bosszút állni, de 300 mérföld autózás után rossz helyre kopogtatott be tavaly decemberben. Amikor Andreas ajtót nyitott, a The Mail on Sunday-nek adott interjúja szerint csak annyit látott, hogy a férfi valamit felé önt. Akkumulátorsav volt.

A 30 éves férfi azt mondta, leginkább attól tartott, hogy kétéves kisfia, Theo nem fogja többé felismerni a brutális támadás után. Később kiderült, alaptalan volt a félelme.

Theo rám nézett, aztán Piához, a feleségemhez szaladt, a fejét a karjaiba temetve. Aztán visszanézett rám, kitárta a karjait és felkiáltott, hogy „apa, apa, ez Te vagy!” Aztán a karjaimba vetette magát és rám csimpaszkodott, mint egy kismajom. Aztán negyven percig nem engedett el” – mesélte a lapnak Andreas a kórházi kezelés utáni első találkozást felidézve.

Andreas feleségével és kétéves kisfiával Forrás: SWNS.com/Mailonline
Andreas feleségével és kétéves kisfiával Forrás: SWNS.com/Mailonline

Egyszerű hozzájutni

De a sornak ezzel még nincs vége. Szintén októberben életfogytiglani börtönre ítélték egy 23 éves kozmetikuslány volt barátját is, a fiatal nő elleni savtámadás kiterveléséért és megszervezéséért. Adele Bellis az incidensben elveszítette az egyik fülét és fél oldalon a haját.

Adele a támadás előtt és után Forrás: bbc.co.uk
Adele a támadás előtt és után Forrás: bbc.co.uk

Adele az ítélet után szintén kampányba kezdett – a Sun on Sunday nevű brit lappal karöltve arra hívják fel a figyelmet, milyen egyszerűen lehet savat vásárolni csupán pár fontért, mindenféle előzetes regisztráció nélkül.

A lap kampányát egyébként az X-faktoros médiaguru, Simon Cowell is támogatja, akinek elmondása szerint több olyan barátja is van, akik savtámadás áldozatai lettek.

Simon Cowell támogatja a Sun on Sunday kampányát Forrás: Joel Ryan/AP and thesun.co.uk
Simon Cowell támogatja a Sun on Sunday kampányát Forrás: Joel Ryan /AP and thesun.co.uk

Közben az Express kampánya is arra fókuszál, milyen egyszerűen lehet tömény savat beszerezni a szigetországban.

Az egyik újságíró az interneten alig 5 fontért rendelt fél liter 96 százalékos kénsavat, ami pár napon belül meg is érkezett a szerkesztőségbe.

Az interneten rendelt sav a csomagolásban Forrás: Express.co.uk
Az interneten rendelt sav a csomagolásban Forrás: Express.co.uk

Az online híroldal egy másik cikkében pedig azt demonstrálja egy szakértő segítségével, milyen brutális kárt okoz a bőrre locsolt sav pillanatok leforgása alatt.

A savtámadások körüli megnövekedett médiafigyelem valószínűleg nem véletlen. A Guardian pár héttel ezelőtti nyomozásából kiderül, hogy az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódott az olyan kórházi kezelések száma, amelyben savtámadásos áldozatokat láttak el.

Míg 2004/2005-ben összesen 55-en kerültek kórházba ilyen incidens okán Nagy-Britanniában, addig 2014/2015-ben 106-an.

Azt persze nehéz megmondani, hogy a megugrott számok oka szimplán az, hogy valóban több savtámadást követtek el az elmúlt években, vagy az is hozzájárulhat a változáshoz, hogy egyre több esetet jelentenek.

Nem mernek a rendőrséghez fordulni

Az ilyen bűncselekményeknél ugyanis gyakori, hogy a túlélők nem mernek a rendőrséghez fordulni, hiszen a legtöbbször ismerik a támadójukat, sőt, napi kapcsolatban állnak velük – és vagy félnek a további következményektől, vagy szégyellik megcsúfított külsejüket.

Szeptember óta van szerencsém Nagy-Britannia gyakorlatilag egyetlen savtámadások felszámolására és az áldozatok segítésére specializálódott civilszervezeténél önkénteskedni.

Az Acid Survivors Trust International (ASTI) elsősorban az olyan dél-ázsiai és dél-amerikai országokra fókuszál, mint India, Kambodzsa, Pakisztán, Banglades, Nepál vagy éppen Kolumbia – ahol az ilyen horrorisztikus esetek szinte mindennaposak, és az igazságszolgáltatási rendszer hatékonysága is hagy kívánni valót maga után.

Az ASTI nemrég megjelent tanulmányából kiderül, hogy Indiában például, ahol évente akár ezernél is több savtámadás történik, átlagosan 5-10 évbe telik, míg egy ügyben ítélet születik.

Savtámadás túlélője Indiában
Savtámadás túlélője Indiában Forrás: Ann-Christine Woehrl / Echo Photojournalism /Edition Lammerhube

A kutatásban 55 esetet elemeztek, amelyekben az áldozatok 62 százaléka nő volt, és 46 ügyben férfi volt az elkövető. 42 esetben az áldozat ismerte a támadóját.

Ahol az áldozatok nők voltak, a támadások fő oka párkapcsolati vitához köthető, vagy valamilyen romantikus, illetve szexuális kezdeményezés visszautasításához. Férfi áldozatok esetében politikai rivalizálás, tulajdonviták vagy ellenségeskedés voltak a fő okok.

Savtámadás áldozata Kolumbiában Forrás: Ann-Christine Woehrl / Echo Photojournalism /Edition Lammerhube
Savtámadás áldozata Kolumbiában Forrás: Ann-Christine Woehrl / Echo Photojournalism /Edition Lammerhube

Kolumbiában, ahol 2005 és 2013 között 614 savtámadásos esetben kértek orvosi segítséget, egyetlen ügy sem jutott el a Legfelsőbb Bíróságig, és mivel a bírósági ügyek privát dolognak számítanak, nagyon nehéz információt szerezni egy-egy per eredményéről, és arról, hogy a savtámadásos esetek hogyan zárultak.

Szinte mindig megússzák

A Mailonline egyik cikke szerint Kolumbia a harmadik ország a világranglistán a savtámadások számát tekintve – csak Banglades és Pakisztán előzi meg a sorban. Ugyanakkor megdöbbentő, hogy az ügyek 99 százalékában a tettes megússza a büntetést.

Ugyanabban a cikkben a lap egy fiatal üzletasszonyt is bemutat, akit egy számára szinte ismeretlen férfi öntött le savval – az áldozat itt kivételes helyzetben volt, megengedhette magának, hogy ügyvédet fogadjon, és támadójának fejére 37 ezer dollárnyi összeget tűztek ki.

Natalia a támadás előtt Forrás: Mailonline
Natalia a támadás előtt Forrás: Mailonline

 

Natalia a támadás után Forrás: AFP/Getty Images and Mailonline
Natalia a támadás után Forrás: AFP/Getty Images and Mailonline

Natalia Ponce de Leon azóta a savtámadások elleni küzdelem meghatározó figurájává vált az országban, mert ahogy mondja, undorral töltötte el a kormány tehetetlensége az ilyen jellegű bűncselekmények felszámolásában.

A fejet és az arcot célozzák

Az ASTI már említett tanulmányát bemutató eseményen előadást tartott Jaf Shah, a szervezet ügyvezető igazgatója. Prezentációjában elmondta, a savtámadásos esetek a nők elleni hátrányos megkülönböztetés tágabb keretében értelmezhetők.

Az áldozatok 80 százaléka nő. A savtámadásba ritkán halnak bele az áldozatok, de annak fizikai és mentális következményeivel egész életükben együtt kell élniük. A támadók általában a fejet és az arcot célozzák meg azért, hogy megcsonkítsák, eltorzítsák és megvakítsák az áldozatukat. Ezek az emberek aztán alig kapnak jogi, pszichológiai vagy egészségügyi segítséget az érintett országokban.

Az ügyvezető szerint azoknak a savaknak az egyszerű beszerezhetősége, amelyeket a pamut- és gumigyártásban használnak, sok országban hozzájárul az ilyen jellegű támadások gyakori előfordulásához. Ahogy egy ITV-nek adott interjúban fogalmazott, a sav egyre inkább választható fegyverré válik.

Ezért is lenne fontos, hogy a sav adását és vételét mindenhol szigorúbban szabályozzák. A tanulmányban vizsgált négy ország közül, beleértve az Egyesült Királyságot is, az ASTI szerint sehol nem voltak megfelelők az ilyen vegyi anyagokra vonatkozó kereskedelmi előírások, vagy azok betartatása. Európában persze jóval ritkábbak az ilyen jellegű bűncselekmények, de ahogy arra már korábban utaltam, Nagy-Britanniában például egyre többet hallani róluk.

Gyereket fújtak savval

Magyarországon két éve locsoltak le savval egy nőt, miután otthonában megkötözték, és bántalmazták is. Az eset azonban nálunk egyedinek mondható.

Múlt héten pedig Isztambulban történt egy brutális támadás – egy étterem gyermekmegőrzőjében egy férfi gyerekekre fújt savat. Egy hároméves gyermek marási sérüléseket szenvedett, és részlegesen megvakult, másik hatnak pedig égési sérülései keletkeztek. Egyes híradások szerint a támadó valójában a gyermekmegőrző babysitterét célozta meg, akinek korábban a barátja volt.

A közvetlenül gyermekek ellen irányuló sokkoló savtámadások azért jóval ritkábbak, de az isztambuli sajnos nem egyedi eset.

Az ASTI tud egy olyan bangladesi kisfiúról, aki csupán hathetes volt, amikor a nagynénje savat etetett vele, mert féltette az örökségét.

A kisfiúnak kvázi összeolvadt a nyaka és a mellkasa Forrás: ASTI
A kisfiúnak kvázi összeolvadt a nyaka és a mellkasa Forrás: ASTI

A szülőknek órákat kellett utazniuk és várniuk, amíg a gyermeket a megfelelő kórházban ellátták. A kisfiúnak a támadás következtében kvázi összeolvadt a nyaka és a mellkasa, megégett a szája és csak infúzión keresztül tudott enni.

2006-ban az ASTI egyik önkéntes plasztikai sebésze, Dr. Ron Hiles megoperálta a kisfiút a helyi partnerszervezetük kórházában – a hétórás műtét elképesztően komplikált volt, a kisfiúnak pedig aznap este szívproblémái adódtak. Hong-Kongba szállították további beavatkozásokra, és szerencsére sikerült megmenteni az életét.

A kisfiú a mütét után Forrás: ASTI
A kisfiú a mütét után Forrás: ASTI

Bár Durjoy most már jól van, a története sokkoló és tragikus. Gyermekek esetében az, ami egy felnőtt áldozatnál is nehéz, még komplikáltabb – a rengeteg életmentő és helyreállító műtét speciális beavatkozást igényel, ami a leginkább érintett országokban gyakran nem hozzáférhető.

De a gyerekek nemcsak közvetlen áldozatként vannak kitéve a savtámadások következményeinek. A nők ellen irányuló brutális atrocitások ugyanis nemcsak a saját életüket keserítik meg, hanem a családjukét is.

Naieema hároméves kislányától elválasztva él Forrás: ASTI
Naieema hároméves kislányától elválasztva él Forrás: ASTI

Alvás közben támadták meg

Naieemát új férjének első felesége támadta meg 2008 nyarán, miközben aludt. Arcát annyira eltorzította a maró sav, hogy egyetlen felismerhető vonása sem maradt. Bár ötéves kislányával pszichoterápia segítségével sikerült megértetni, mi történt vele, a nő hároméves kislánya azóta nem él vele, mert túlságosan fél édesanyja ijesztő látványától.

A savval elkövetett erőszakos bűncselekmények gyakoribbak azokban a társadalmakban, ahol a férfi és a nő nem egyenlő, valamint ahol a jogrendszer gyenge, az igazságszolgáltatás pedig korrupt.

Évente nagyjából 1500 ilyen esetet regisztrálnak, de a valós számok ennél valószínűleg jóval magasabbak. Ahogy már korábban utaltam rá, részben azért, mert az áldozatok félnek jelenteni a velük történteket.

Az utóbbi években, részben az ASTI munkájának köszönhetően is, azért történtek pozitív fejlemények. Bangladesben 2002-ben törvény született a sav eladásának, használatának és tárolásának kontrollálására – ugyanebben az évben a savtámadások rekordmennyiségben fordultak elő az országban, 500 ilyen esetet jelentettek. Az új szabályozás óta számuk csökkent, nagyjából évi százra.

Pakisztánban 2011-ben vezettek be egy savról szóló jogszabályt, ahogy Kambodzsában is ekkor fogadták el az úgynevezett Sav Törvényt, és másfél évvel később meg is történt az első bírósági per az új szabályozás szerint.

Természetesen az ASTI mostani tanulmányából kiderül, a fentiek nem jelentik azt, hogy ezzel minden megoldódott. A szervezet hat regionális partnerével együtt továbbra is a savval való kereskedelem szigorúbb szabályozásáért, a hatékonyabb igazságszolgáltatásért és a nők elleni hátrányos megkülönböztetés és erőszak megszüntetéséért harcol. Céljuk az, hogy 2030-ra 90 százalékkal csökkenjen a savtámadások száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik