Nagyvilág

Az Ön fia anyámasszony katonája? Mostantól nem csúfolhatják ezért

Ezentúl már az ötéveseknek is tilos a szexista heccelődés Nagy-Britanniában.

Egy kedden kiküldött útmutatóban a brit kormány arra kéri az iskolaigazgatókat, hogy garantálják, a szexista nyelvhasználat éppen olyan elfogadhatatlan a diákok körében, mint a rasszizmus.

Mivel az Egyesült Királyságban a gyerekek fiatalabban kezdik az iskolát, az új irányelvek már az ötévesekre is vonatkoznak – számolt be az intézkedésről a The Sunday Times.

A lap legutóbbi számában azt írja, hogy ezzel elmúlnak azok az idők, amikor a lányok és fiúk vidáman csúfolták egymást a játszótéren az olyan kifejezésekkel, mint a „sissy” vagy a „cupcake”. Mindkét kifejezés a lányos külsejű/viselkedésű fiúkra utal.

De a gyerekek azzal sem cukkolhatják majd egymást, hogy „man up” (embereld meg magad), vagy hogy „go make me a sandwich”.

A munkahelyeken és az egyetemeken már jó ideje tilos nemi megkülönböztetésre utaló kifejezéseket használni, de az iskolások körében eddig erre nem fordítottak nagyobb figyelmet.

Néhány iskola már szervezett is lányokból verbuválódott önkéntes csapatokat a szexista nyelvhasználat kiszűrésére, és arra, hogy jelentsék a szabálysértéseket a tanároknak.

Az iránymutatásban az oktatási intézményeknek azt is tanácsolják, hogy a tapasztaltabb tanárok közül nevezzenek ki úgynevezett „gender champion”-öket. Ezen kívül arra is kérik az iskolákat, tegyenek arról, hogy minél több lány válasszon hagyományosan „férfias” tárgyakat az érettségin, mint például közgazdaságtan, számítástechnika vagy fizika – és fordítva. Vagyis a fiúkat is inspirálniuk kell tipikusan „lányos” tárgyak választására, mint az irodalom, nyelvek vagy éppen a pszichológia.

Engedj be

Az útmutató összeállításában résztvevő Institute of Physics egyik szakértője, Clare Thomson szerint még az elsőre veszélytelennek tűnő kommenteknek is nagy jelentősége lehet, ha a tanároktól hallják a gyerekek.

A brit Oktatási Minisztériummal közösen szervezett kutatásban tíz iskolát vizsgáltak, és kiderült, hogy ahol a lányok inkább „nőies” érettségi tárgyakat választottak, ott a szexista nyelvhasználat és kultúra is elterjedtebb volt.

A különbségek pedig később a két nem közötti kereseti eltéréseket is szíthatják, hiszen a nőknek átlagosan 19 százalékkal kevesebbet fizetnek óránként, mint a férfiaknak. A kutatás szerint ez részben azért is lehet, mert a nők úgynevezett „soft” tárgyakat tanulnak, ami kevésbé megfizetett.

A héten szétküldendő dokumentum szerint az iskolaigazgatóknak minden oktatási intézményben be kellene vezetniük a nemekre vonatkozó iránymutatásokat, amelyet több helyen pilot projektként már ki is próbáltak.

Barbara Stocking, a Cambridge-i Murray Edwards lányiskola vezetője szerint azokat a lányokat, akik fizikát tanulnak gyakran „leszbikusnak” titulálják, míg a nyelveket tanuló fiúkat „sissy”-nek csúfolják.

Az ilyen sztereotípiák mélyen berögződtek a brit pszichébe, ellentétben a világ más részeivel. Kínában és Kelet-Európában például sokkal több nő tanul mérnöknek vagy éppen matematikát, mint az Egyesült Királyságban.

Az Institute of Physics professzora, Peter Main azt mondta, hogy a brit kormány támogatja a kezdeményezésüket.

Arra kértek minket, hogy a jó példákat tartalmazó iránymutatásunkat küldjük el minden iskolának az országban. A szexista nyelvhasználatnak jelentős befolyásoló szerepe van, de a kutatásunk során azt találtuk, hogy sokszor csupán heccelődésnek tekintik, és a tanárok sem észlelték, hogy valójában milyen gyakran fordul elő a használatuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik