Nagyvilág

Százezer embert inspirált a legfiatalabb szervdonor szívbemarkoló története

Teddy csak száz percig élt, de veséivel és szívével életet mentett, miután szülei úgy döntöttek, transzplantációra ajánlják fel betegen született iker fiuk szerveit.

A Daily Mirror nevű brit lap még áprilisban számolt be egy brit házaspár történetéről, akik ikreket vártak, de az egyik kisbaba súlyos betegen született. Teddy csupán száz percig élt, de szülei ilyen rövid idő alatt is úgy döntöttek, hogy veséit és szívbillentyűit transzplantációra ajánlják fel.

Teddy és családja megható története bejárta a világot, az édesanya, Jess Evans és az édesapa, Mike Houlston pedig kampányba kezdett azért, hogy a szervdonáció fontosságára hívják fel a figyelmet.

A kampány pedig tömegeket inspirált – számol be mai számában a napilap. Idén április és augusztus között ugyanis százezerrel többen jelentkeztek a brit National Health System (NHS – állami egészségügyi rendszer) Szervdonor Regiszterébe, mint egy évvel korábban hasonló időszakban.

2014-ben ezalatt a néhány hónap alatt 414426-an, míg az idén, a kampány indulása óta 526712-en regisztráltak az adatbázisba.

Bár az NHS vezetői szerint nem lehet kétség nélkül bizonyítani, hogy a számok megugrása csak és kizárólag Teddy történetének köszönhető, abban egyetértenek, hogy a hatása precedens nélküli.

Sally Johnson, az NHS vér- és transzplantációs részlegének vezetője azt mondta:

Amikor a történet megjelent a médiában, hirtelen megugrott a donor regiszterbe feliratkozók száma. Azoknak az embereknek a kétharmada, akik hallottak a kampányról, és annak elindulása óta jelentkeztek is az adatbázisba, azt mondta, hogy Teddy sztorija befolyásolta a döntésüket. Az elmúlt hónapokban több megkeresést kaptunk az újszülött osztályoktól és kisgyermekes családoktól is a szervdonációval kapcsolatban. Kétség nem fér hozzá, a család történetének nagy hatása volt.

Nem is tudom, hogyan öntsem szavakba, amit érzek. Csak ámulunk az emberek reakcióján – nyilatkozta Teddy apukája.

Annyira büszkék vagyunk Teddy „örökségére”, ő egy hős

– tette hozzá a gyermek 29 éves édesanyja. „Csodálatos hallani, hogy ennyivel több ember regisztrált. Soha nem gondoltuk, hogy ilyen reakciót vált majd ki a kampányunk. Teddy elvesztése nagy űrt hagyott maga után, de látva, hogy mit vitt véghez, könnyebbé teszi a veszteség feldolgozását.”

A kisfiú szüleit ma este egy speciális elismeréssel tüntetik ki a Mirror’s Pride of Britain Awards átadó ünnepségén.

A Cardiffban élő Mike és Jess ikreket vártak, amikor az orvosok figyelmeztették őket, hogy Teddy egy ritka kondícióban szenved, ami megakadályozza, hogy az agy és a koponya normálisan fejlődjön. Ikertesvére, Noah – akinek egy négyéves nővére is van – egészségesen született, és most 17 hónapos.

Noah és Billie
Noah és Billie

Miután a házaspár meghozta a nehéz döntést, Teddy veséit eltávolították, és 233 mérfölddel távolabbra, Leedsbe szállították, ahol egy veseelégtelenségben szenvedő felnőtt kapta meg őket.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 6719 felnőtt és 193 gyermek vár transzplantációra. Habár jelenleg 21,1 millió ember szerepel a brit szervdonor regiszterben, szakértők továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy még ennél is többre van szükség, hiszen mindennap három ember hal meg transzplantációra várva. A statisztikák szerint minden jelentkező potenciálisan kilenc másik ember életét tudja megmenteni vagy jobbá tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik