Nagyvilág

„Egy szülő csak akkor száll hajóra gyermekével, ha a tenger biztonságosabb, mint a szárazföld”

Egy kétségtelenül rendhagyó Hamlet előadáson jártam a héten Londonban. A Kódjátszma sztárja, Benedict Cumberbatch a tapsvihart megszakítva a közönség támogatását kérte a menekült válságban.

A londoni Barbican Színházban futó Hamlet vitathatatlanul az idei év egyik sikersztorija – ahogy az intézmény egyik dolgozója mesélte nekem, a rajongók már éjszaka sorakozni kezdenek a napi jegyekért, hogy az idén Oscarra is jelölt brit színészt megnézzék dán királyfiként.

De a csütörtök esti show nemcsak a személye miatt volt kiemelkedő – Benedict Cumberbatch ugyanis az előadás utáni tapsvihart megszakítva a közönségtől kért támogatást a menekültek megsegítésére.

A színész Warsan Shire brit-szomáliai költő Home című versét idézve többek között azt mondta:

„Egy szülő csak akkor száll hajóra gyermekével, ha a tenger biztonságosabb, mint a szárazföld”

A 39 éves sztár a brit kormány menekült krízisre adott „lassú” reakcióját is kritizálta, miközben a konzervatívok kulturális minisztere éppen a közönség soraiban ült.

Ezután arra kérte a nézőket, hogy anyagilag is segítsék a menekülteket. A színház folyosóin ekkor már önkéntesek várták a kifelé igyekvőket, akik vödrökbe gyűjtötték az adományokat. Cumberbatch félig viccelődve arra kérte az embereket, hogy inkább bankjegyeket adjanak, ne érméket, hogy a vödrök ne legyenek túl nehezek.

Fotó: Erdélyi Angelika
Fotó: Erdélyi Angelika

Mindez egy új jótékonysági dal, a Help is Coming megjelenésének előestéjén történt, amelynek bevételei a Save the Children nevű civilszervezet munkáját segítik majd. A dal előtti felvezető filmben a Hamletet játszó brit színész is szerepet vállalt, színházi szereplése utáni felszólalásában tulajdonképpen az abban elmondottakat idézte.

A jótékonysági akcióban szintén közreműködő újságírónő, Caitlin Moran pénteken Twitter oldalán azt írta, hogy előző este 4020 fontot (több mint 1,7 millió forintot) gyűjtöttek össze Benedict Cumberbatch felszólalása után. A színész állítólag mostantól kezdve minden Hamlet előadáson felhívást intéz majd a közönséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik