Nagyvilág

Könnyen le lehet húzni a briteket, a magyarok orvosi költségeit is simán fizetik

korhaz(210x140).jpg (Array)
korhaz(210x140).jpg (Array)
Ez derül ki abból a cikkből, amit egy magyar újságíró írt a Daily Mailbe. Óriási lehetőség megfejni a brit OEP-et.

Ani Horváth egy magyar újságíró, aki a Daily Mailre írt oknyomozó cikket arról, hogy több magyar visszaél az uniós lehetőségekkel az egészségbiztosításra. Egyszerűen regisztrálnak a brit egészségpénztárnál, majd beadják a kérelmet egy uniós biztosítási kártyára, amit Magyarországon élve használnak, de a britek fizetik az orvosi ellátásukat.

Horváth szerint nagyon egyszerű a folyamat. Nem kell Nagy-Britanniában élni, csak be kell jelentkezni egy általános orvosi műtétre. Pár papírt le kell adni, erre ő egy kinti újságírót kért meg. Ezután egyszer kiutazott, hogy kivizsgálják – illetve saját magát kivizsgálja egy géppel. Ekkor megkapta az NHS-számát (ez a brit OEP), amivel már tudott regisztrálni egy uniós egészségbiztosítási kártyát.

Ezt Magyarországon szinte mindenhol elfogadták. Volt bőrgyógyásznál arckrémért, szemorvosnál, de azt mondták, hogy még a terhességét is fedezné a kártya. Horváth azt írja, a trükknek azért van értelme, mert Magyarországon nagyon drága az egészségbiztosítás. De ennek így nem sok értelme van, mert a társadalombiztosítási hozzájárulásban nincs opt-out funkció. Ha nem használjuk, akkor is fizetni kell, nincs olyan, hogy nem fizetünk, de akkor nincs is eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik