Nagyvilág

Félmilliós rokkantsági segélyt kap a brit férfi, mégis százkilós kerekesszéket emelget

brit férfi (Array)
brit férfi (Array)

Egy kétgyermekes segélyből élő brit férfi, aki saját állítása szerint mozgáskorlátozott, a róla készült fotók szerint elég fitt ahhoz, hogy a száz kilónál is nehezebb motoros kerekesszékét maga cipelje fel a lépcsőn.

Gwynfor Jones havonta 1340 fontnyi segélyt tesz zsebre és elmondása szerint három lépcsőfokot sem tud megmászni, illetve 30 métert sem tud sétálni bot nélkül.

Ahhoz viszont elég fittnek tűnik, hogy a több mint 4000 fontos robogóját maga cipelje fel az egyszobás önkormányzati lakásához vezető öt lépcsőn – írja a Daily Mail.

Az 50 éves Mr. Jones nagyjából két éve kápráztatja el szomszédjait a mutatvánnyal, ugyanakkor bevallotta, tart attól, hogy egyszer lebukik a kormányzati ügyintézők előtt kerekesszékét emelgetve – ami majdnem olyan nehéz, mint egy zongora.

Amikor a bournemouthi férfit újságírók kérdezték a vitatható gyakorlatról, azt mondta:

„A hatóságok komolyan megbüntetnének, ha látnák ezt. Azt mondanák, hogy nincsen szükségem a segélyre.”

A kétszer elvált korábbi teherautósofőr 2009-ben hagyott fel a kamionozással, amikor megsérült a térde. Azóta állítása szerint több egészségügyi problémája is van, ami miatt nem tud dolgozni – egyebek mellett hat szívinfarktusa volt, egy kisebb agyvérzése és veseproblémája.

Az államtól havi 217 fontot kap úgynevezett „personal independence” támogatásként, amire a krónikus betegségben szenvedők vagy mozgásra képtelen betegek jogosultak Nagy-Britanniában. Emellett heti 98 font lakhatási támogatást is igénybe vesz, továbbá mozgáskorlátozottként kéthetente 324 font munkanélküli és támogatási pótlék is jár neki,

Ez utóbbit a szabályok szerint csak azok kaphatnák, akik képtelenek dolgozni vagy személyi segítségre van szükségük a munkavégzéshez.

Forrás: The Sun

Mr. Jones azt mondja, fél, hogy mindent elveszthet, ha a hatóság emberei egyszer rajtakapják azon, hogy a mázsás gépet húzza fel a bejárati ajtajához, ugyanakkor továbbra is állítja, hogy három lépcsőfoknál többet nem tud megtenni:

„Fizikailag képtelen vagyok dolgozni, és ez így van évek óta” – magyarázta egy másik brit lapnak, a The Sunnak. „Szükségem van a robogóra. Legfeljebb három lépcsőn tudok felmászni, különben összeesek. Amikor ezt a gépet felcibálom, a lábaim rogyadoznak minden egyes alkalommal. Le kell ülnöm, és plusz félórát várnom, amíg a lábaimat pihentetem. Ha a hatóság emberei meglátnának, miközben a robogót cipelem fel a lépcsőkön, azt mondanák, hogy „nem vagy rászoruló. Ha fel tudod húzni ezt a kib…ott lépcsőkön, akkor mi a bajod?!” Mindent elveszítenék. És emiatt ideges vagyok. De ha túl ideges és depressziós vagyok, újra szívgörcsöt kaphatok.”

A brit kormány szerint évente 1,2 milliárd fontot veszítenek a segélyekkel visszaélők miatt, annak ellenére is, hogy David Cameron folyamatosan szigorú fellépést ígérget.

Az utóbbi időben leleplezett csalások között volt olyan eset, ahol a segélyigénylőket focizáson, maratoni futáson vagy éppen ejtőernyőzésen kapták. Nemrég pedig egy olyan állítólagos gerincbeteget buktattak le, aki Batmannek öltözve egy kötélen ereszkedett le egy irodaház oldalán, miközben segélyt igényelt rokkantsága miatt. Az érintett 26 éves fiatalember egy civilszervezet jótékonysági akciójában vett részt, amikor lebukott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik