Nagyvilág

Tíz éve csapott le Londonra az al-Kaida

londoni merénylet 2005 (Array)
londoni merénylet 2005 (Array)

Nagy megemlékezések voltak Nagy-Britanniában a 2005. július 7-i metró- és buszrobbantás emlékére. A politikusok azt üzenték, az ország erős, a tömegközlekedés pedig leállt egy percre.

A 2005. július 7-i londoni merényletekre emlékezett meg Nagy-Britannia kedden, az öngyilkos merénylők 52 áldozata előtt fejet hajtottak országszerte – írja a Channel 4 oldala. A Szent Pál-katedrálisban azokra emlékeztek, akik a metró- és buszrobbantások után egyből a helyszínen teremtek és segítettek a sérülteknek.

Itt is, ahogy több helyen, szemtanúk beszéltek arról, mik voltak az első benyomásaik, de megszólalt Richard Chartres londoni püspök is, aki a “fájdalom óceánja”-ként emlehette azt, ami körülvette a hozzátartozókat.

 

Virágokat helyeztek el a robbantáshoz legközelebbi metróállomásokon, de talán még ennél is meghatóbb volt, hogy a felrobbantott 30-as buszjárat akkori sofőrje, a túlélő George Psaradakis is ellátogatott a helyszínre egy virágcsokorral. Helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor egy kurta percre megállt a tömegközlekedés a városban, de a wimbledoni teniszkupán és az angol-ausztrál krikettmeccsen is szüneteket iktattak be.

Kedd reggel David Cameron miniszterelnök és Boris Johnson londoni polgármester a Hyde Park-i emlékműnél helyezett el koszorúkat. “Ma egyesül az ország a Britanniát valaha ért egyik leghalálosabb terrortámadás áldozatainak emlékére” – mondta Cameron. Hozzátette, mindent elkövetnek, hogy az ország biztonságos maradjon és megóvják a sérülékeny fiatalokat a szélsőségesek agymosásától.

Johnson azt mondta, a terroristák nem érték el céljukat, London egységes maradt, megerősödött, sokkal kozmopolitább és vendégszeretőbb lett, mint valaha volt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik