Nagyvilág

Nem tolonganak az ifjakat hazacsődítő programért

anglia (Array)
anglia (Array)

Mesei hasonlattal élve úgy dübörög a Gyere haza fiatal program, mint egér az elefánt mellett a függőhídon.

Gyere haza fiatal néven kormányzati programot indítottak áprilisban, hogy hazacsábítsák a külföldön dolgozó több százezer magyart. A 444 cikke szerint egyelőre elég nagy bukta a program. A számok kegyetlenek: alsó hangon 300 ezer magyar dolgozik a határon túl, és ha a jelenlegi ütemben pörög a program, akkor 40 év alatt tudnának 5000 főt hazacsábítani.

Persze Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár optimista, május végén azt nyilatkozta az M1-en, hogy már 40 ezren regisztráltak a Facebookon a programba. Holott ez a szám nem a regisztráltaké volt, hanem ahányan megnézték a bejegyzést. A Nemzetgazdasági Minisztérium aznap kiadott egy közleményt, amiben pontosítottak: 581-en regisztráltak eszerint. Czomba a múlt héten már 800 főről beszélt.

A honlapon ráadásul az a bökkenő, hogy bármit meg akar nézni az ember, regisztrálnia kell. A 444 azt írja forrás nélkül, hogy szerintük 21 komoly érdeklődő van, azaz aki feltöltötte anyagait a rendszerbe és aki részt vett az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) interjúján. A lap számításai szerint ebben az ütemben egy év alatt 126 főt tudnának hazahozni, tehát ha 100 ezer emberünk dolgozik Angliában, akkor 793 év alatt érne be a program.

Mindenesetre 100 millió forintot különítettek el arra, hogy 50 ember hazai munkavállalását segítsék. Kapnak repülőjegy-támogatást, lakhatási támogatást és utazási támogatást is, de így se fognak valószínűleg sokan úgy dönteni, hogy hazajönnek.

Kérdéseinkkel mi is megkerestük a programot bonyolító OFA-t (igazak-e a 444 adatai), ha válaszolnak, azt megírjuk azon nyomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik