Nagyvilág

A konzervatívok nem tesznek le a bevándorlás szigorításáról

William-Hague-szerint-tovabbra-is-fontos-kerdes-a-bevandorlas(960x640).jpg (angliai magyarok, bevándorlás, választások)
William-Hague-szerint-tovabbra-is-fontos-kerdes-a-bevandorlas(960x640).jpg (angliai magyarok, bevándorlás, választások)

Habár a tegnap bejelentett konzervatív választási kiáltványban leginkább a brit gazdaság helyreállításáról esik szó, egy mai sajtótájékoztatón kiderült, a bevándorlás rendezését és az uniós tagság újratárgyalását továbbra is fontos kérdésnek tartják a toryk.

William Hague, a Cameron-kormány korábbi külügyminisztere ma külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatót a brit konzervatív párt választási ígéreteiről Londonban.

Külföldi újságíróknak részletezi a toryk választási ígéreteit William Hague Forrás: Federica De Caria / FPA

A tory politikus, aki évekkel ezelőtt pártvezető is volt, a Hír24 Angliai Magyarok oldalának kérdésére elmondta, hogy a bevándorlás visszaszorítása és Nagy-Britannia uniós tagságának újratárgyalása továbbra is elérni kívánt cél marad, ha a konzervatívok a májusi választásokon győznek.

„Számunkra a gazdaság a központi téma a mostani választásokon. Természetesen sok más kérdés is kapcsolódik ehhez – korábban beszéltem arról, hogy az uniós problémakör hogyan függ össze a gazdasággal. Minden a gazdaságon múlik, és ebben van a pártok között a legdrámaibb különbség. A bevándorlási politikánk is határozott és tiszta, de nem kérdéses, hogy a választásokon a gazdasági kérdésekkel harcolunk. Az egyik, amin az unióval kapcsolatban változtatnunk kell, az a bevándorlás és a segélyek igénybevételének kérdése, valamint korábban felemeltük a szavunkat a szabad mozgásra vonatkozóan is, amikor új országok csatlakoztak a közösséghez. Vagyis nem hagyjuk figyelmen kívül a bevándorlást sem, de a választásokon a gazdaság rendezése az abszolút központi kérdés.”

David Cameron brit miniszterelnök tegnap jelentette be pártjának választási programját, amelyben a brit média egy része szerint leginkább a gazdaság helyreállításával kapcsolatos ígéretek szerepeltek, a bevándorláspolitikáról viszont nem sok szó esett.

Ezzel szemben William Hague ma hangsúlyozta, hogy a konzervatív kormány egy decentralizáltabb, demokratikusabb és rugalmasabb uniót szeretne látni.

Továbbra is szeretnének népszavazást a brit konzervatívok az unióról Forrás: Federica De Caria / FPA

A toryk újraválasztása esetén pedig a korábbi években ígérteknek megfelelően egyeztetésbe kezdenek az uniós vezetőkkel, hogy újratárgyalják az Egyesült Királyság közösségen belüli pozícióját.

2017 vége előtt megtartanák a már beharangozott népszavazást is az ország uniós tagságáról, amely előtt a konzervatívok arról próbálnák meggyőzni a briteket, hogy a kialkudott új feltételekkel szavazzanak a közösségben maradásra.

„Ez az alappozíciónk, és azon vagyunk, hogy ezt elérjük” – tette hozzá William Hague a mai sajtótájékoztatón.

David Cameron egyébként korábban többször is beszélt arról, hogyan reformálná meg a szigetország uniós tagságát, és ennek részeként a brit segélyezési rendszert.

A brit választások május 7-én, csütörtökön lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik