Nagyvilág

Magyar Mercedest foglaltak le Nagy-Britanniában

Ezentúl szigorúbban ellenőrzi a rendőrség a brit rendszám nélküli autókat az Egyesült Királyságban. Ha kiderül, hogy tulajdonosa nem turista, hanem Angliában él, és elmulasztotta a kocsi regisztrálását, azt elkobozzák és több száz fontért cserébe lehet csak kiváltani. Az elmúlt hónapokban magyarok is fennakadtak a hálón. De volt olyan is, akinek Batmanes köntösben kellett hazasétálnia.

A The Sunday Times egyik magazinmellékletének újságírója kísérte el razziára a birminghami rendőrség két járőrét. Csak ők 75 külföldi rendszámú autót foglaltak le az elmúlt három hónapban, mert azokat tulajdonosaik illegálisan használták a szigetországban.

Szigorúbban ellenőrzik a külföldi rendszámú autókat Nagy-Britanniában Forrás: The Sunday Times/Robert Harding Picture Library

A járőrpáros az Operation Jessica nevű akcióban vesz részt, amelyhez Nagy-Britannia szerte egyelőre hat rendőri egység csatlakozott. A kísérleti program lényege, hogy kiszűrjék azokat a külföldi sofőröket, akik nem tettek eleget bejelentési kötelezettségüknek.

A cikk szerint azokat a külföldi kocsikat, amelyeket évente több mint hat hónapig az Egyesült Királyságban használnak, be kell jelenteni az úgynevezett Vezető és Jármű Engedélyezési Ügynökségnél (Driver and Vehicle Licensing Agency) és brit rendszámot kell igényelni rájuk.

Ráadásul, ha a tulajdonos hosszú távon az országban telepedett le és itt él, akkor az importált autókat két héten belül regisztrálni köteles.

Sokan azonban ezt elmulasztják. Ezek a sofőrök eddig láthatatlanok voltak a brit hatóságok számára, hiszen brit rendszám és ehhez köthető brit lakcím, valamint beazonosítható tulajdonos nélkül nem lehetett visszanyomozni, kikhez köthetők a járművek.

Ami egyben azt is jelenti, hogy az ilyen kocsikkal megúszható a parkolási bírság, az útadó és a gyorshajtásért kiszabott büntetés.

A brit kormány tavalyi becslése szerint 350 ezer külföldi járművet használtak illegálisan Angliában 2010 és 2013 között, amely 60 millió font útadókiesést jelentett a költségvetésnek. Egy brit szakmai szervezet (Institute of Advanced Motorists) tavaly évvégén publikált számai szerint az illegálisan használt külföldi rendszámú autók után 2,8 millió fontnyi gyorshajtási bírságot nem fizettek be az elmúlt két évben.

Ugyanez vonatkozik a parkolási bírságokra – több millió fontra becsülik az érintett autósok által okozott károkat. Nem említve a biztosítás körüli problémákat mondjuk egy baleset esetén.

Egészen tavalyig a rendőrség nem tudott mit kezdeni ezekkel az esetekkel – a sofőrök beazonosítása annyira bonyolult volt, hogy 2013-ban csak négy ellen indult eljárás azért, mert kocsijukkal túl sokáig maradtak a szigetországban.

Viszont a mostani kísérleti programban a résztvevő rendőri erők a brit adó- és vámhivataltól (HM Revenue & Customs) kapott információkat használják.

A kikötőkön és a Csalagúton keresztül érkező, és az országot elhagyó járművek adataiból ki tudják szűrni, hogy melyek tartózkodtak Nagy-Britanniában hat hónapnál tovább. Ezekről egy forrónyomos listát készítenek, amelyet továbbítanak az akcióban részt vevő kapitányságoknak.

A rendőrség pedig feltölti az információt a saját rendszerébe, és összeköti azokat a rendőrautókban működő és az útszéli rendszámfelismerő kamerákkal. Ha olyan külföldi rendszámot rögzítenek, amely szerepel a listán, a rendszer figyelmeztetést küld a járőröknek, így meg tudják állítani az érintett autót.

Érdekes módon azonban, amikor az újságíró elkísérte a járőröket birminghami razziájukra, mégsem a rendszer volt az, ami bejelzett, hanem a rendőrök ösztöne. A rendőrségi BMW-ből egyikük egy közeledő magyar rendszámú Mercedest szúrt ki, és bár nem volt a forrónyomos listán, a rendőrök ellenőrizni akarták, hogy a sofőr Angliában él-e.

 Egy magyar Mercedest is megállítottak a rendőrök Forrás: The Sunday Times/Peter Tarry

Kiderült, a vezető két éve lakik az Egyesült Királyságban. Még néhány kérdés, és arra is fény derült, hogy a férfinek brit bankkártyája van, és sofőrként dolgozik a szigetországban, vagyis egyértelműen itt él, tehát illegálisan használja a magyar azonosítóval ellátott Mercedest. A cikk szerint a sofőr elmondta, hogy a saját országában van biztosítása, mert az olcsó.

A rendőrök tehát lefoglalták a magyar járművet, a sofőrnek pedig 360 fontnyi büntetést kell fizetnie, hogy visszakapja. Ezután 56 napja lesz a regisztrálásra. Ha ezt mégsem teszi, de továbbhasználja a járművet, a következő ellenőrzéskor az autót nemcsak elkobozzák, hanem meg is semmisítik.

A magyar rendszámú autót le is foglalták Forrás: The Sunday Times/Peter Tarry

A lebukott illegális vezetőket arra is kötelezhetik, hogy fizessék meg az elmúlt években elmulasztott útadót, ami szintén több száz fontra rúghat.

A birminghami rendőrpáros azt mondja, kezdetben előfordult, hogy egy 12 órás műszakban 10 kocsit foglaltak le. Mostanra viszont már megszokták őket a környékbeli utakon, így jóval kevesebb a szabálytalankodó.

Voltak eseménydús kapásaik is. Nemrég például egy szintén kelet-európai autóst állítottak meg, aki egyik este a barátnőjét tette ki egy éjszakai szórakozóhely előtt, és már fordult is volna vissza, hazafelé. Papucsot és egy Batmanes fürdőköpenyt viselt, így kellett hazasétálnia, miután az autóját lefoglalták a járőrök.

A rendőrök szerint az illegális autók kiszűrése más bűncselekményekre is fényt deríthet. A magyar Mercedesről például kiderült, hogy egy hitelkártyacsaláshoz köthető: valaki – nem biztos, hogy valaki a lefoglaláskori utasok közül – egy klónozott kártyával próbált fizetni egy tankolásért.

Ha az egyelőre csak kísérleti akció sikeresnek bizonyul, azt kiterjesztik más rendőri egységekre is. Jelenleg Hampshire, Thames Valley, Northamptonshire, Staffordshire, West Mercia és West Midlands rendőrségei érintettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik