Nagyvilág

Brit politikusok szállták meg a magyar éttermet

A-Gay-Hussar-a-Sohoban(be32bf89-5be8-418b-a21c-d7edc83a758a)(960x640).jpg (angliai magyarok, Gay Hussar, étterem, brit, politikus, újságíró, London)
A-Gay-Hussar-a-Sohoban(be32bf89-5be8-418b-a21c-d7edc83a758a)(960x640).jpg (angliai magyarok, Gay Hussar, étterem, brit, politikus, újságíró, London)

A héten nagyjából 80 közéleti szereplő foglalta el a londoni Gay Hussar éttermet – többfogásos magyar ebéddel tiltakoztak a hely szerintük átgondolatlan eladási tervei ellen. A brit politikusok és újságírók korábban létrehozták a Gulyás-szövetkezetet is, és beszálltak a licitbe.

Az úgynevezett Goulash Co-operative tagjai az ebéddel egyéves fennállásukat ünnepelték, és az étterem maláj tulajdonosának figyelmét szerették volna felhívni arra, hogy ők még mindig versenyben állnak a Gay Hussarért.

A szövetkezetet brit, főleg baloldali politikusok és újságírók alapították azzal a céllal, hogy az elmúlt évtizedekben törzshelyükké vált magyar éttermet megmentsék. A szervezetbe bárki beléphetett egy részvény vásárlásával – a legolcsóbbért 500, a legdrágábbért 20 ezer fontot kellett fizetni. Bármilyen összegű a részvény, tulajdonosának így is, úgy is egy szavazata van.

A 61 éves Gay Hussar a Sohóban van, és sokan úgy tartják, hogy mára a brit politikatörténet részévé vált. A ’60-as években a brit miniszterelnökök és kormánytagok rendszeres vendégei voltak az étteremnek. A ’80-as években pedig állítólag itt győzték meg Tony Blairt arról, hogy induljon a parlamenti választásokon, valamint Gordon Brown is többször ellátogatott ide.

Általában a baloldali politika volt találkozóhelyeként emlegetik az éttermet, de az évtizedek alatt a konzervatívok is be-beszivárogtak.

Mostanra pedig, ahogy a hely kultfigurájává vált menedzserétől, a lengyel származású Janusz Wrobeltől megtudtuk, már inkább turisták étkeznek a Gay Hussarban. És az elmúlt években Angliába költözött fiatal magyar értelmiségiek közül is egyre többen látogatják az éttermet.

A Gulyás-szövetkezet legutóbb 225 ezer fontos vételárra tett ajánlatot, de ezt a tulajdonos Malaysia’s Corus Hotels elutasította. Sőt, mostanra a szövetkezet választ sem kap megkereséseire. Az ázsiai cég egyébként 500 ezer fontért szeretné értékesíteni a Gay Hussart.

A gulyásosok azt mondják, nem az eladással van bajuk, hanem harcukkal azt szeretnék elkerülni, hogy az új tulajdonos esetlegesen lehúzza a rolót és mondjuk kávézóláncot nyisson a Gay Hussar helyén.

Olvasói sztorik