Nagyvilág

A magyar kultúra londoni szállítói

A magyar kultúra londoni szállítói 2. (angliai magyarok, színház, kultúra, stage, London)
A magyar kultúra londoni szállítói 2. (angliai magyarok, színház, kultúra, stage, London)

A kereskedelemben kezdtek, mára mégis a színházi világban tarolnak. A Márton-házaspár nulla kapcsolati tőkével vált a magyar művészeti élet egyik legbefolyásosabb szervezőjévé – Angliában. Lelkesedésük és nyitottságuk segítette őket útjukon, na meg a sajtok!

Márton-Juhász Edit és Márton Gábor 2010-ben hívtak meg először magyar előadókat Londonba. Vállalkozásuk kicsit döcögősen indult: második rendezvényük után 3500 fontot buktak, de nem adták fel, egy év kihagyás után talpra álltak.

Tanulva a hibáikból, ügynökök nélkül folytatták a rendezvényszervezést – közvetlenül, kapcsolat és protekció nélkül keresték meg a magyar művészeket.

A Stage in London-nál mára sorban állnak az otthoni előadók, hogy segítségükkel a szigetországban léphessenek fel, a cég neve pedig mostanra ismerősen cseng a kinn élő magyarok számára is.

A pár barátai között tudhatja Kálloy-Molnár Pétert, Rudolf Pétert, Müller Pétert, Somát, a L’art pour L’art társulat tagjait, Hrutka Róbertet és még sokan másokat.

Pedig mindketten más szektorban kezdtek. Otthon Edit üzletvezető-helyettesként dolgozott, Gábor pedig egy bolthálózatot menedzselt. Nem éltek rosszul, de többre vágytak, így 2008-ban nekivágtak Angliának.

Edit a House of Fraser-ben sikeres stylist lett, Gábor pedig mostanra egy nagyobb sajt nagykereskedelmi cég piacokért felelős menedzsereként dolgozik. Utóbbi előnyeit a rendezvényszervezésnél is kamatoztatják, minden egyes meghívott előadót londoni otthonukban látnak vendégül – egy sajtvacsorára.

Bence fiuk most három éves, és Edit korábbi állását otthagyva, anyaként próbálja a rendezvényszervezői businesst vezetni. Édesanyja ezért gyakori vendég náluk, hogy a sűrűbb időszakokban az unokára vigyázzon.

Jövő évi naptáruk már teljesen tele van, nemcsak színházi társulatok, de ismert hazai zenészek, mesemondók és pszichológusok is fellépnek majd Londonban a Stage in London jóvoltából.

A házaspár azt mondja, minden alkalommal a saját pénzüket teszik kockára, és bár mára ez ritkán fordul elő, kezdetben volt, hogy anyagi veszteséggel zártak egy-egy előadást. Mostanra viszont legtöbbször teltházasak a rendezvényeik és törzsvendégeik is vannak.

A Stage in London kulisszatitkairól a következő videó riportban tudhattok meg még többet.

Olvasói sztorik