Nagyvilág

Nagy balhé kerekedett: nem kell több száz magyar Angliába

Az elmúlt napokban nagy port kavart a brit médiában a Daily Mail címlapon hozott írása miszerint az egyik ír tulajdonban lévő szendvicskészítő és –csomagoló vállalat Magyarországon keres munkásokat a 2016-ban nyíló új, northamptoni gyárába. Aztán nyilatkozatháború tört ki – a helyiek felháborodtak, a kelet-európaiak lustasággal vádolták a briteket, a Greencore pedig próbálta csillapítani a kedélyeket. A Hír24 londoni tudósítójának tegnap sikerült elérnie a cég kommunikációs osztályát, és remélhetőleg tisztábban látni az ügyben.

A Greencore magát megnevezni nem kívánó egyik szóvivője a Hír24-nek azt mondta, szó sincs arról, hogy a 2016-ban nyíló új gyárukba kizárólag Magyarországról szerződtetnének embereket. Már csak azért sem, mert a munkaerő-keresés még meg sem kezdődött a két év múlva induló új üzembe.

Kevesebb, mint 20 pozíció

Az igaz, hogy ott a jövőben 250 embert szeretnének foglalkoztatni, de az új pozíciókra csak 2015-ben kezdik az interjúztatást, és ahogy a szóvivő fogalmazott, mindenkinek egyenlő esélyt adnak a bekerülésre, briteknek és nem briteknek egyaránt.

A héten felröppent hírekre a szóvivő úgy reagált, hogy azok nem igazak. Hozzátette: a cég folyamatosan keres új embereket, és hogy éppen honnan szerződtetnek, azt a cég által megbízott ügynökség dönti el. Jelenleg kevesebb, mint 20 pozícióra interjúztatnak Magyarországon – különböző munkakörökbe, például futószalag melletti munkára.

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, a kezdeti brit híradások arról szóltak, hogy a Greencore több száz magyar munkást hozna a két év múlva nyíló új gyárába, Northamptonba. Az angol lapok, elsősorban a Daily Mail kritikus hangvételű cikkekben írt arról, hogy a vállalat nem képes helyben munkaerőt találni a környéket sújtó viszonylag magas munkanélküliség ellenére sem. A lap azt próbálta sugallni, hogy a cég inkább az olcsóbb, kelet-európai munkaerőt választja.

Balhé kerekedett

Közben a riportok hergelték a northamptoniakat, akik felháborodva nyilatkoztak a Greencore állítólagos magyarországi munkaerő-kereséséről. A kelet-európaiak pedig lustasággal vádolták a briteket, és fantasztikus lehetőségnek nevezték a gyár által ajánlott állásokat, amelyekben a hírek szerint legalább 6 és fél fontot lehet keresni óránként.

A Greencore pedig mindeközben nem győzte hűteni a kedélyeket közleményeivel, amelyeket újra és újra finomítottak a fejlemények tükrében. Ezek szerint a cég már eleve meglévő northamptoni komplexumában jelenleg 1100-an dolgoznak, köztük a szóvivő Hír24-nek adott nyilatkozata szerint körülbelül fele-fele arányban vannak britek és nem britek.

A cég közleményeiben azt is megerősíti, hogy helyben is folyamatosan keresnek és szerződtetnek munkásokat különböző fórumokon keresztül, és nagyon elégedettek az eredményeikkel. Az egyenlőség jegyében viszont, ahogy eddig is, a jövőben is mindenkinek esélyt adnak a meghirdetett pozíciók betöltésére, és a vállalat nagyon büszke munkavállalói sokféleségére.

Az ír cégcsoport egyébként olyan nagy áruházláncoknak szállít mint a Marks&Spencer, Waitrose, Sainsbury’s, Tesco vagy Asda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik