Nagyvilág

Magyar kutyamaffiát buktattak le brit állatvédők

Az állatorvos hamis útlevelet ígért (kutya, Nagy-Britannia, állatorvos, tenyésztő)
Az állatorvos hamis útlevelet ígért (kutya, Nagy-Britannia, állatorvos, tenyésztő)

A londoni székhelyű Dogs Trust állítása szerint több magyar érintettet is videóra vettek, amint éppen hamis eb-útlevél kiállítását ígérik olyan jószágok után, akik koruknál fogva még nem kaphatták meg a megfelelő oltásokat. Enélkül viszont kereskedni sem lehetne velük legálisan.

A Dogs Trust hat hónapig nyomozott két kelet-európai országban, Magyarországon és Litvániában. Az állatvédők mindkét helyen vásárlóknak, kereskedőknek adták ki magukat és állítólag több mint tucatnyi esetben találkoztak olyan tenyésztőkkel és állatorvosokkal, akik a Nagy-Britanniába szükséges szállításhoz ígértek nekik hamis kutya-útlevelet.

Az egyik leleplezett kutyatenyésztő

A brit állatvédő-szervezet Hír24-hez eljuttatott rejtett kamerás felvételein például egy magyar tenyésztő arról beszél, hogy kilenc hetes kutyakölyköket képes 15-16 hetesnek feltüntetni a dokumentumokban, egy állatorvos ismerőse segítségével.

A kutyakereskedő elmondása szerint nemcsak magyar, hanem német és holland papírokkal is tud szolgálni, ha a vevőnek arra van szüksége, de állítólag már tervezi brit útlevelek beszerzését is. Ezzel el lehetne fedni, hogy a kutyák valójában Kelet-Európából származnak. A videón a magyar útleveleket 26 ezer forintért ígéri az angoloknak, de ha ír azonosítót szeretnének az állatoknak, állítólag azt is el tudja intézni, plusz tízezer forintért.

A tenyésztő arról is beszél, hogy nagyjából három éve exportál kiskutyákat Nagy-Britanniába körülbelül háromszor egy héten, különböző szállítócégeket használva. Egy transzporttal általában 6-8 állat utazik a szigetországba – szombatonként két sofőr, hétfőnként pedig egy harmadik szállít neki.

Hozzáteszi, hogy a 12 hétnél fiatalabb kutyáknak csak úgynevezett „kisoltást” adatnak be veszettség ellen, mert hiába kapnák meg hamarabb a vakcinát, az ebek ilyenkor még annyira kicsik, hogy nem alakulna ki védettség a kór ellen. Így a brit álkereskedőknek a tenyésztő azt tanácsolja, hogy ha a kutyákat eladják, az új gazdáknak Angliában később meg kell majd ismételniük az oltást.

A Dogs Trust nyomozásról készített riportjában azt írja, hogy Nagy-Britanniában 2012-ben harmonizálták a jogszabályokat az uniós előírásokkal. Eszerint a veszettségi oltást követően, amelyet az ebek általában három hónaposan kapnak meg, további 21 napos karantén az előírás, ezután érkezhetnek az állatkölykök kereskedelmi céllal Angliába.

A brit állatvédők ezzel a magyar állatorvossal is beszéltek

Viszont van a rendszerben egy kiskapu – az uniós úgynevezett Pet Travel Scheme előírásai szerint, ha az állatok a gazdájukkal utaznak, vagyis nem adásvételi célból szállítják őket, akkor a karantént nem kell megvárni. A brit állatvédők szerint a kelet-európai tenyésztők és brit megrendelőik ezt játsszák ki a fentebb említett módszerekkel.

A Dogs Trust több hasonló esetről számol be nemcsak Magyarországon, hanem Litvániában is. Az alábbi videón mutatják be nyomozásuk eredményét:

A civilszervezet az illetékes brit hatóságok munkáját is kritizálja, mert állítólag azok nem ellenőrzik hatékonyan az Egyesült Királyságba érkező szállítmányokat. Sokszor ugyanis a szállítókkal utasok is érkeznek, így könnyen rá lehet fogni, hogy ők az ebek gazdái.

A Dogs Trust a leendő brit kutyatulajdonosokat arra figyelmezteti, hogy alaposan gondolják meg, honnan származó állatot vesznek – különösen a karácsonyi ajándékozási láz előtt. Azok ugyanis komoly egészségügyi fenyegetést jelenthetnek az emberek számára, nemcsak a veszettség, hanem a galandféreg kezelés esetleges hiánya miatt is.        

Olvasói sztorik