Nagyvilág

Lenyűgöző tortacsodák: magyarokat is díjaztak Birminghamben

Dee-Hamori-bronz-minositesu-tortaja(08c4e2c0-f0a8-4e49-b54a-edab818b89fa)(1)(960x640).jpg (angliai magyarok, Birmingham, torta)
Dee-Hamori-bronz-minositesu-tortaja(08c4e2c0-f0a8-4e49-b54a-edab818b89fa)(1)(960x640).jpg (angliai magyarok, Birmingham, torta)

Magyarokat is díjaztak a világ egyik legnagyobb nemzetközi tortakiállításán és –versenyén hétvégén az angliai Birminghamben. Radó Krisztina például arany minősítést kapott esküvői torta kategóriában és különdíjat is nyert. Egy Angliában élő amatőr cukrászt, Ágnes Hámorit pedig bronzzal jutalmaztak a bírák. A show-ra több tízezren látogattak el, köztük a Hír24 stábja is – és néha bizony leesett az állunk.

A Cake International által szervezett idei birminghami megmérettetésen nagyjából ezer profi és amatőr cukrász versenyzett különböző kategóriákban, és több mint 150 kiállító vett részt.

Volt itt minden, Neytiri az Avatarból, integető Freddy Krueger és cupcake-ből épített szivárvány ruha, amit a Hír24 szerkesztő-riportere is „felpróbált”.

A Hír24 szerkesztő-riportere élvezte a hétvégi forgatást

Az úgynevezett Rainbow Cupcake Dress a Cake Masters magazine standjánál állt – 800 süteményből építették, amelyeket 5 ember 8 órán át dekorált. A rajtuk lévő virágokat készítőjük három napon keresztül formázta és vagdosta ki. Még a baba felső testén lévő csipke is ehető. Persze ez csak a show kedvéért volt itt, nem a verseny részeként. Ahogy az egyik Avatar figura is: az egy méter magas, éppen nyilat kilövő Neytiri-t rizsfelfújtból, marcipánból és cukormasszából építette Emma Jayne, tortatervező.

Emma Jayne Neytiri-je

A világ legnagyobb sütő- és díszítő versenyén több magyar is kiemelkedő eredményt ért el. Az Olaszországban élő Radó Krisztina arany minősítést kapott többemeletes esküvői tortájáért és megnyerte a Cake Masters magazin idei úgynevezett Royal Icing díját is.

Radó Krisztina többemeletes esküvői tortája

Ágnes Hámori, vagy ahogy Angliában ismerik Dee Hamori a tavalyi negyedik helyezés után ebben az évben bronz minősítést kapott egyik alkotásáért – egy fondantból formázott kínai levesért. Dee családanyaként két és fél éve kezdett el tortákat készíteni, és teljesen autodidakta módon képezte magát – Worcesterben pedig otthoni sütödét vezet, Dee’s Cake néven. Vele készítettünk interjút Birminghamben.

Vigyázat, a következő tortacsodákon majdnem minden ehető!

A verseny végén az is kiderült, hogy Dee másik alkotását, a kávés tortát azért nem díjazták, mert a színes kávébabokat egy drótra fűzte fel, és ebben a kategóriában csak ehető kiegészítőket lehetett használni.

 

Dee Hámori kávédaráló tortája egy drót miatt nem nyert

A versenyen még egy magyar versenyző, Nagy Zoltán is különdíjat kapott a zsűritől grillázstortájáért.

 

Nagy Zoltán grillázstortája is tetszett a zsűrinek

Gratulálunk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik