Nagyvilág

Új skót-magyar diákcsereprogram indul

Brit-magyar diákcsereprogram indul jövő ősztől, amelyben a tervek szerint évente három ösztöndíjat osztanak ki. A Szent Margit Öröksége Programról tegnap este Szabadhegy Péter, londoni magyar nagykövet beszélt a magyar származású skót királyné tiszteletére rendezett vacsorán.

Az ösztöndíjprogram az edinburgh-i Queen Margaret Egyetem és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem együttműködésével kezdődik a 2015/2016-os tanévben, de később szeretnének bevonni más magyar felsőoktatási intézményeket is.

Mindezzel tanulási és fejlődési lehetőséget kínálnak a diákoknak olyan területeken, amelyeket skóciai Szent Margit is fontosnak tartott, így például a társadalmi felelősségvállalás, szociális kérdések, művészetek területén. A pályázó egyetemisták szemeszterenként és fejenként 3000 fontos ösztöndíjat kaphatnak.

A magyar származású skót királynét gyakran Skócia gyöngyszemeként is emlegetik, aki III. Malcolm második feleségeként a szegények iránti empátiájával, szociális érzékenységével és igazságosságával vívta ki a skótok tiszteletét.

Az angolul Queen Margaret Legacy Programme-nak nevezett új kezdeményezés a királyné nevét viselő skót egyetem irányítása alatt működik majd.

Tegnap este Szent Margit tiszteletére rendeztek vacsorát a londoni nagykövetségen, amelyen Áder János köztársasági elnök mellett a királyné több leszármazottja is részt vett, fővédnökként pedig Mihály kenti herceg felesége volt jelen, akinek szintén vannak magyar felmenői.

“A mi utcánk” című diploma-előadás a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Fotó: Pál Anna Viktória

Ajánlott videó

Olvasói sztorik